Forskningsrapport finansieret af Landbrug & Fødevarer får hård kritik
oksekød nydelsesmidler klimaaftryk co2 metan klima øl slik

Oksekøds klimaaftryk undervurderes i rapport, der beregner, hvor meget kød og forskellige nydelsesmidler - f.eks. øl - belaster klimaet. (Foto: Shutterstock) 

16 august 2019

Forskere fra Aarhus Universitet publicerede for nyligt en rapport med beregninger af, hvor meget forskellige fødevarer belaster klimaet. 

Rapporten, som er bestilt af Landbrug & Fødevarer, får nu massiv kritik fra flere andre miljøforskere, fordi den undervurderer klimabelastningen fra oksekød, skriver Dagbladet Information

Ifølge rapporten udgør danskproduceret oksekød kun 11-15 procent af klimabelastningen fra danskernes fødevareforbrug, mens nydelsesmidler som eksempelvis slik, alkohol og kaffe tilsammen udgør 28 procent.

Men der er problemer med forskernes metoder, vurderer kritiske forskere. De metodiske problemer betyder, at klimabelastningen fra nydelsesmidler er overdrevet, mens aftrykket fra oksekød er sat for lavt.  

Jannick Schmidt, som er lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i livscyklusanalyser og fødevarer, kritiserer for eksempel, at rapporten sammenblander 38 forskellige studier, der er publiceret mellem 1998-2016 og baseret på vidt forskellige metoder. 

»Man må ikke blande beregnede livscyklusanalyseresultater fra forskellige studier på den måde, for det er at sammenligne æbler og pærer. Så de tal, de når frem til, kan ikke sammenlignes og sammenstilles med påvirkningen fra oksekød,« siger Jannick Schmidt til Information. 

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker din mad klimaet

I den kritiserede rapport bruger forskerne livscyklusanalyser til at beregne, hvor meget forskellige fødevarer belaster klimaet. 

I livscyklusanalyser undersøger man, hvor meget et produkt belaster miljøet, fra det fremstilles, anvendes og smides ud. I sådan en analyse er det afgørende, at alle data er sammenlignelige. Men det er ikke tilfældet i den pågældende rapport fra AU, lyder kritikken. 

John Hermansen, der er seniorforsker emeritus på Aarhus Universitet og medforfatter til rapporten, afviser kritikken. Ifølge Information siger han blandt andet, at det er »praktisk uoverkommeligt« at indhente alle de relevante nye data for forskellige produkters klimabelastning:

»Du kan ikke med et almindeligt budget på under et par millioner lave en livscyklusvurdering på eksempelvis 30 produkter. Det er simpelthen umuligt,« siger John Hermansen.

»Vi mener, at de tal, vi bruger, er sammenlignelige. Men selvfølgelig kan man sige, at det kan da godt være, at der nogle steder kan være små afvigelser i beregningsmetoder for de anvendte litteraturdata. Men normalt er det noget, der betyder ganske lidt for tallet.«

LÆS OGSÅ: Et eksempel på en livscyklusberegning: Så meget CO2 koster det at bage ét brød

LÆS OGSÅ: Nye tal overrasker: Rødvin og slik er næsten lige så store klimasyndere som rødt kød

LÆS OGSÅ: Din mad kan blive tre gange så klimavenlig

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.