Forskningsprojekt skal redde landmænd fra grovædende gæs
Kilde: 
07 januar 2019

Bramgæs virker umiddelbart som harmløse fugle, der lever deres liv i fred og fordragelighed. Men for landmænd og deres marker er de et rent mareridt.

Den særlige gåseart, der stammer fra Sibirien, hærger nemlig markerne og spiser afgrøderne til stor gene for danske landmænd.

Men nu er der hjælp på vej. Et nyt forskningsprojekt, der blandt andet er støttet af Miljøstyrelsen, skal kortlægge, hvordan man minimerer skaderne på markerne efter bramgæssenes besøg. Det skriver DR.

Både forskere fra Aarhus Universitet, landbrugets videnscenter, SEGES, og lokale jægere skal arbejde sammen om at finde den bedste måde at få skræmt gæssene væk fra markerne – og få dem til at blive væk.

»Det her skulle gerne give nogle redskaber til, hvordan man kan lave en lokal forvaltning. Så kan man forestille sig, at der er områder, hvor man bestemt ikke vil have bramgæssene, og hvor de skal skræmmes væk, og nogle fri-områder, hvor de kan få lov at være i fred, « siger Jesper Madsen, der er professor og ekspert i gåseforvaltning fra Aarhus Universitet, ifølge DR.

Forskningsprojektet skal blandt andet undersøge muligheden for at regulere bestanden ved at skyde fuglene eller lokke dem til andre marker, hvor de ikke gør så stor skade.

Det første skridt bliver at indfange nogle af bramgæssene, udstyre dem med en gps-tracker og følge deres færd på de danske marker.

Projektet er allerede gået i gang og forventes afsluttet i 2020.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.