Forskerens favorit: Den flydende vandbro
H2O, der hænger som en bro? DTU-forsker Nikolaj Sorgenfrei Blom viser dig i denne video, hvordan dét kan lade sig gøre.

Vand er essentielt for liv på Jorden, men vi ved stadig ikke alt om denne kemiske forbindelse. Forsøget om den flydende vandbro er ikke nyt, men forskere forstår stadig ikke, hvordan det kan lade sig gøre. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Vand er essentielt for liv på Jorden, men vi ved stadig ikke alt om denne kemiske forbindelse. Forsøget om den flydende vandbro er ikke nyt, men forskere forstår stadig ikke, hvordan det kan lade sig gøre. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Normalt er en bro noget, man bruger til at komme over vandet. Men kan man også skabe en bro, der selv er lavet af vand?

Ja, det kan man faktisk. Det beviser seniorforsker på DTU Kemiteknik Nikolaj Sorgenfrei Blom i denne video. 

Vand kan nemlig meget mere, end man lige tror, og grundforskningen i det våde element kan være med til at besvare nogle grundliggende spørgsmål om liv:

»På den lange bane går min forskning ud på at undersøge vands rolle i levende systemer: I biologien, i os selv, i andre væsner,« forklarer Nikolaj Sorgenfrei Blom. 

Forskerens favorit

I 'Forskerens favorit' kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Nikolaj Sorgenfri Blom, seniorforsker på DTU KEMITEKNIK, eksperimentere med vand og høre, hvordan han første gang så forsøget.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skeletseje væsker, et pusterør, en hebraisk bibel, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her

Hvordan gør man?

Vandbroen er er klassisk forsøg, hvor to bæreglas fyldes op med vand og kobles til en strømforsyning. Når strøm føres igennem vandet, dannes en tynd bro af vand mellem glassene, der kan bære sin egen vægt, og som vibrerer, når der er små rystelser i bygningen. 

Men selvom det ikke er et nyt forsøg som sådan, er det stadig mystisk, hvordan det kan lade sig gøre: 

»Det kan vi groft sagt sige, at det kan vi ikke forklare, som det er nu. Det er der ingen forklaring på. Så det er lidt af et mysterium, at vand har den her nye fase eller tilstand, som vi endnu ikke helt kan forklare,« siger Nikolaj Sorgenfrei Blom.

Se eksperimentet udført i videoen, og find på kun fire minutter ud af:

  1. Hvordan vand er blevet underprioriteret i forskningen om levende væsner
  2. Hvordan Nikolaj først mødte den flydende vandbro ved et bagholdsangreb fra italienske forskere.

LÆS OGSÅ: Forskerens favorit: Seje væsker udfordrer vores skolelærdom

LÆS OGSÅ: Gas, flydende, fast… Fysikere mangler en model for væsker

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk