Forskere: Vi mangler at undersøge de værst tænkelige udfald af klimaforandringerne
Skovbrand tyrkiet 2021 klimaforandringer nødsituation værst tænkelige scenarier IPCC forskningsagenda

En massiv skovbrand i det sydlige Tyrkiet farvede i 2021 himlen orange over populære touristområder. Men ifølge en international forskergruppe fokuserer vi ikke nok på de værst tænkelige scenarier, når det kommer til klimaforandringerne - slet ikke. (Foto: Shutterstock)

En massiv skovbrand i det sydlige Tyrkiet farvede i 2021 himlen orange over populære touristområder. Men ifølge en international forskergruppe fokuserer vi ikke nok på de værst tænkelige scenarier, når det kommer til klimaforandringerne - slet ikke. (Foto: Shutterstock)

05 august 2022

Global opvarmning kan blive »katastrofalt« for menneskeheden, hvis temperaturstigningerne er værre, end vi umiddelbart tror, eller sætter gang i en dominoeffekt, hvor én uforudset hændelse sætter gang i en anden.

Verden bliver derfor nødt til at forberede sig på muligheden for et »klimaslutspil«.

Sådan lyder den kontante besked fra et internationalt forskerhold, der har fremlagt en forsknings-agenda, der lægger vægt på at undersøge diverse klimaforandringsscenarier, fra de slemme til de værste. Dette strækker sig fra en dødelighed på 10 procent af verdens befolkning til komplet udryddelse af menneskeheden.

Det skriver University of Cambridge i en pressemeddelelse.

Opfordringen kommer som en del af et nyt videnskabeligt studie, og den henvender sig primært til FN's Klimapanel (IPCC). De har tidligere udgivet store, skelsættende rapporter om klimaforandringer.

Men der har været alt for lidt fokus på de helt katastrofale scenarier, som vi må og skal forberede os på, mener hovedforfatteren bag det nye studie, Luke Kemp.

»Vejen til katastrofen er ikke begrænset til de direkte konsekvenser af høje temperaturer, såsom ekstremt vejr. De afledte effekter, såsom finanskriser, konflikter og nye sygdomme kan lige så vel sætte gang i andre ulykker eller hindre genopbygningen efter en potentiel katastrofe som atomkrig,« lyder den mørke fremskrivning fra forskeren, der er tilknyttet Centre for the Study of Existential Risk ved University of Cambridge.

Helt konkret fremlægger forskningsgruppen et forslag til fire fokuspunkter for en potentiel IPCC-rapport, som de kalder klimaslutspillets fire ryttere: Hungersnød og fejlernæring, ekstremt vejr, konflikter og vektorbårne infektioner.

Alle disse fire parametre kan nemlig blive påvirket af klimaforandringerne, og det kan have uoverskuelige konsekvenser.

»Klimaforandringer har spillet en rolle i hver eneste masseudryddelse. De har været med til at styrte imperier i grus og forme historien,« konstaterer Luke Kemp i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.