Forskere undres: Superrotter nægter at dø trods høj alder
Kilde: 
31 januar 2018

Den østafrikanske nøgenrotte er lidt af en 'superrotte'. Vi har tidligere skrevet om, at den ikke føler smerte, at den kan overleve 18 minutter uden ilt, og at den kan klare dødelige forgiftninger

Nu en forsker fundet ud af, at rotten besidder endnu superkraft: Den ser ikke ud til at blive ramt af alderdom på samme måde som andre dyr.

Opdagelsen er gjort på baggrund af nærstudier af 3.000 rotters liv, skriver Sciencemag.org. 

Helt præcist ser det ud til, at rottens risiko for at dø ikke stiger, jo ældre den bliver. Mus, som lever i fangenskab, bliver normalt fire år, og rotten burde ikke blive mere end seks år gammel – men flere bliver over 30 år, og den ældste rotte, som forskeren har studeret, er 35 år. Og den er stadig fertil. 

»Det er en bemærkelsesværdig lav dødelighed. Selv i en fremskreden alder er deres dødelighed lavere, end det er dokumenteret hos noget andet pattedyr,« siger Caleb Finch, der er alderdomsforsker på University of Southern California i Los Angeles, og som ikke har været involveret i studiet, til Sciencemag.org. 

Finch og andre forskere advarer dog mod at overanalysere dataene.

De fleste af de 3.000 rotter blev nemlig dræbt i forsøg eller sendt videre til andre forskningsgrupper, og det var derfor kun 50 af superrotterne, der levede i mere end 15 år.

Måske sker aldringen meget senere, end den gør i andre pattedyr, og måske sker den meget hurtigt, når den kommer, spekulerer forskerne. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.