Forskere: Supervulkaner kan gå i udbrud uden varsel
vulkan i udbrud

Supervulkaner kan gå i udbrud helt uden varsel, viser et nyt studie. Men forskerne har samtidig fundet en metode, som kan regne ud, nogenlunde hvornår det sker. (Foto: Shutterstock) 

Supervulkaner kan gå i udbrud helt uden varsel, viser et nyt studie. Men forskerne har samtidig fundet en metode, som kan regne ud, nogenlunde hvornår det sker. (Foto: Shutterstock) 

08 november 2021

Det næste udbrud fra en lava-spyttende supervulkan kan meget vel komme snigende som en ubehagelig overraskelse uden nogen former for advarsler. 

Sådan lyder konklusionen fra en række forskere, der har kigget nærmere på Toba-vulkanen på øen Sumatra, Indonesien, skriver University of Geneva i en pressemeddelelse på baggrund af et studie publiceret i tidsskriftet PNAS. 

I undersøgelser af den indonesiske supervulkan har forskerne fra University of Geneva og Peking University kigget nærmere på to gigantiske udbrud, der fandt sted for hhv. 840.000 og 75.000 år siden. I begge tilfælde var der ikke en pludselig tilstrømning af magma i vulkanens indre kamre før udbuddet - som det ellers normalt er tilfældet. 

Magmaen samlede sig derimod langsomt og lydløst i vulkanens indre, før udbruddene indtraf, lyder det i pressemeddelelsen. 

Ifølge ScienceAlert er forskerteamet kommet frem til konklusionen ved analyser af mineralet zirkon, der dannes under de eksplosive vulkanudbrud, og som den dag i dag findes i bjergformationerne rundt om Toba-vulkanen. 

Her har de ved hjælp af en dateringsmetode analyseret sig frem til alderen på mineralerne, og på den måde har de kunnet lave en tidslinje over selve udbruddene såvel som den tilstrømning af magma, der gik forud. 

supervulkan

Toba-vulkanen på Sumatra i Indonesien kan gå i udbrud når som helst. (Foto: Shutterstock) 

En heldig drejning er, at forskerne, ved at forstå denne magmatilførsel, nu groft kan regne ud, hvor tæt en vulkan er på et såkaldt superudbrud. 

»Det næste superudbrud (fra Toba-vulkanen, red.), som bliver lige så stort som de forrige to, vil indtræffe om cirka 600.000 år,« fortæller Ping-Ping Liu, professor ved afdelingen for Jord-og Rumforskning på Beijing University og førsteforfatter på studiet, ifølge pressemeddelelsen.

Og det kan vise sig at være et vigtigt værktøj, når nu superudbruddene kan komme snigende uden varsel.

Toba-vulkanen er nemlig ikke den eneste supervulkan, der ville kunne lægge store landområder øde og skabe dramatiske forandringer for klimaet. Ifølge forskerne er der cirka 5 til 10 til af slagsen verden over.

»Dette er et stort fremskridt, fordi med så få superudbrud over de sidste to millioner år, er det ikke muligt for os at få statistisk signifikante værdier for, hvor ofte disse katastrofer indtræffer på en global skala,« forklarer Ping-Ping Liu.

Studiets medforfatter, professor Luca Carrichi fra University of Geneva, er enig. Han påpeger, at siden superudbrud kan komme ud af det blå, kan zirkon-analysen vise sig at være et vigtigt værktøj. 

»Det tyder på, at tegnene på forestående super-udbrud, såsom en betydelig stigning i jordskælv eller hurtig jord-løftning, måske ikke er så tydelige, som det bliver afbilledet i katastrofefilm,« siger han i pressemeddelelsen.

»Ved Toba-vulkanen sker alting lydløst under jorden, og analyser af zirkoner kan nu give os en idé om, hvad der er på vej.« 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.