Forskere slår monsterregnormen Dave ihjel
Storbritanniens største regnorm ved navn Dave er kommet af dage, fordi hans enorme ormekrop kan gavne videnskaben. Aflivningen har skabt røre i befolkningen.
regnormen dave

Megaregnormen Dave fra England har måttet lade livet i videnskabens navn. (Foto: NHM London/PA)

Megaregnormen Dave fra England har måttet lade livet i videnskabens navn. (Foto: NHM London/PA)

En gigant er gået over i historien. Regnormen Dave, der målte hele 40 centimener og vejede 26 gram, blev fredag 4. november taget af dage af engelske forskere fra Natural History Museum i London. Det skriver The Guardian. 

Drabet skete så skånsomt som muligt og fandt sted, fordi regnormen skulle indgå i museets naturhistoriske samling. Det fortalte Emma Sherlock, der er kurator for museets regnormesamling, til værterne på tv-programmet BBC Breakfast fredag 4. november: 

»Det var en smertefri proces, da vi brugte bedøvelse på dyret først. Vi var så skånsomme, som vi på nogen måde kunne være. Nu fikserer vi ham og tilføjer ham til den nationale samling, så han vil blive kendt som Dave for evigt og vil være tilgængelig for videnskaben og forskere fra hele verden,« siger hun. 

Twitterbrugere hylder regnormen Dave

Regnormen Dave har været et hot emne på Twitter siden fredag 4. november, hvor BBC Breakfast bragte nyheden om hans bortgang:

Selvom Emma Sherlock forklarer til BBC Breakfast, at Dave blev aflivet 'humant' på museet i London, florerer der flere hashtags, der indikerer folkets utilfredshed med håndteringen.

For eksempel er der opfundet nye hashtags til lejligheden som #JusticeForDave, #whokilleddavetheworm, #PoorDave og #WormRights:

 

Dave blev fundet i engelsk grøntsagsbed

Dave var den hidtil største regnorm fundet på de Britiske Øer og blev gravet op af et engelsk grøntsagsbed, tilhørende en mand ved navn Paul Rees. Ifølge The Guardian var det Paul Rees' stedsøn, George, der navngav regnormen Dave. 

Regnormen, hvis latinske navn er Lumbricus terrestris, nåede ifølge The Guardian at blive optaget i rekordbøgerne, hvor den overtog rekorden fra en unavngiven regnorm fra den skotske ø Rum.

Den forhenværende, skotske rekordindehaver var 39,6 centimeter lang og dermed næsten så lang som Dave, men til gengæld vejede den kun halvt så meget.

Regnormen Dave eller chokoladebar

Daves størrelse, og især vægt, fik da også Emma Sherlock til at spærre øjnene op, fortæller hun til The Guardian:

»Jeg fik et chok, da jeg åbnede kassen og så størrelsen på ormen. Udover at være virkelig lang er den næsten dobbelt så tung som nogen anden regnorm, jeg nogensinde har set. Den vejer det samme som en lille chokoladebar!« siger hun.  

Forskeren fortæller til The Guardian, at Paul Rees må have usædvanligt frugtbar jord i sin have, siden den kan understøtte sådan en kæmpe orm. 

»Jeg glæder mig til at se, om vi kan finde en, der er endnu større,« siger Emma Sherlock ifølge The Guardian. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker