Forskere skal lede efter DNA i fortidens bøger
pergament udskrift dyr skind

Pergament er en overset kilde til viden om fortiden, mener forskere. (Foto: Matthew Collins)

Kilde: 
12 april 2018

Fortidens fortællinger blev nedskrevet på pergament, men selve pergamentet fortæller også en historie, og den skal forskere nu undersøge. 

Det skriver Science.KU.dk i en pressemeddelelse. 

Pergamentet blev nemlig fremstillet af dyreskind, og ved at undersøge det kan man lære en hel del om den tid, pergamentet er lavet. 

»Vi håber at finde ud af, hvordan husdyravl og husdyrbrug gennem tiden har ændret dyrene genetisk og avlsmæssigt. Vi ville for eksempel kunne se på pergamenterne, hvornår dyrene bliver federe, fordi det gør, at kvaliteten af pergament bliver dårligere,« siger Mathew Collins, der er professor i arkæologi ved Statens Naturhistoriske Museum og forskningsleder på projektet til pressemeddelelsen. 

Forskningsprojektet har fået navnet 'Beasts 2 Craft', og det er netop blevet tildelt 16,8 millioner kroner af det Europæiske Forskningsråd. 

Pergamenterne kan indeholde information om både husdyravl og håndværk i 500-1900-tallet, og en lang række af forskellige type forskere er med på projektet. 

Det gælder blandt andet arkæologer, historikere, husdyreksperter, bevaringsspecialister og en arkæozoolog, der kan lede efter patogener – sygdomme – i det skind, pergamentet er lavet af. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.