Forskere: Sådan så Jorden ud for 4 milliarder år siden
Kilde: 
11 maj 2017

Medmindre du er på en båd langt ude på havet, er det usandsynligt, at din udsigt lige nu ligner en, du ville have set for 4,4 milliarder år siden. Dengang var landskabet på Jorden nemlig stort set helt fladt og næsten 100 procent dækket af vand. Det skriver Newscientist.com

Det er forskere fra Australian National University, der har fundet konklusionen efter analyser af verdens ældste sten, der er fundet i staten Western Australia. 

»Jordens historie er som en bog, hvor første kapitel er revet ud, fordi der ikke er nogle sten , der har overlevet, fra den meget tidlige periode. Men vi har brugt små spor af zirkon til at lave en profil af verden fra den tid,« siger Antony Burnham, der er hovedforfatter på studiet og forsker ved Australian National University, til Newscientist.com.  

Helt præcist har de australske forskere kigget på bittesmå stykker af mineralet zirkon. Det er kendetegnet ved at være ekstremt hårdt, og det kan derfor klare selv meget høje temperaturer og tryk, ligesom det står stærkt over for erosion og forvitring. 

Deres konklusioner indikerer, at Jorden ikke havde nogle kolliderende kontinentalplader de første 700 millioner år. Derfor var der ingen bjerge.

Forskerne fandt nemlig, at zirkon-mineralerne var blevet skabt af smeltet vulkansten og ikke sedimenter, som er et tegn på store kontinentalpladekollisioner. Derfor konkluderer forskerne, at der ikke var nogle kontinenter, der stødte sammen på den tid. 

Zirkon-mineralerne, de undersøgte, ligner i høj grad dem, der er fundet fra de følgende 1,5 milliarder år. Det tyder derfor på, at Jordens udvikling er skredet langsomt frem på den tid. 

Studiet er publiceret i Nature Geoscience

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.