Forskere om flod-forurening: Ål er høje på kokain
ål foruerening

Forurening fra stoffer, truer ålens overlevelse. (Foto: Shutterstock)

Forurening fra stoffer, truer ålens overlevelse. (Foto: Shutterstock)

21 juni 2018

Rundt omkring i Europa findes der høje koncentrationer af stoffer som kokain i floderne, hvilket kan få negative konsekvenser for dyrelivet i vandet.

Det skriver Nationalgeographic.com.

Stofferne bliver ledt ud i floderne via spildevandet, og især Themsen i London viser høje koncentrationer af kokain, hvilket påvirker ålene i vandet negativt, lyder konklusionen i et nyt studie, der er udgivet i Science of the Total Environment.

Forskere fra University of Naples Frederico II, Italien, har undersøgt kokains effekt på ål over en periode på 50 dage.

Resultaterne viser, at stofferne blandt andet hæver niveauet af stresshormonet kortisol hos ålene, hvilket kan ødelægge deres evne til at optage fedt.

Uden en ordentlig fedtoptagelse, kan ålene ikke foretage de lange rejser til deres ynglesteder, hvor de formerer sig.

Derudover øger kokain stoffet dopamin hos ålene, hvilket kan stoppe deres seksuelle modningsproces.

De skadelige effekter på ål kan undgås, hvis vi er mere opmærksomme på udledningen af spildevandet - eller hvis folk stopper med at tage ulovlige stoffer, forklarer Anna Capaldo, der er biolog og hovedforfatter til studiet.

Flere forskere er begejstrede for det nye studie, men der er dog ikke enighed om, hvordan man skal løse problemet med flodforurening.

»Der er intet, der tyder på, at øget lovgivning hjælper« siger eksempelvis Daniel Snow, der er leder af et vandlaboratorie på Uniiversity of Nebraska, USA, til Nationalgeographic.com.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.