Forskere: Kejserpingvinen uddør inden år 2100
Kilde: 
10 juli 2017

Antarktis er lig med kulde og barske omgivelser, og så er kontinentet det eneste sted i verden, kejserpingvinen kan leve.

Kejserpingvinen, der er den største af alle pingviner med en højde på omkring en meter, opholder sig sjældent på fastlandet, men lever i vandet hele vejen rundt om Antarktis. 

Og det gør den, ifølge et nyt studie, kun til udgangen af dette århundrede.

Klimaforandringer betyder, at luften omkring Antarktis bliver varmere. Havtemperaturen stiger, isen smelter, og kejserpingvinen får gradvist sværere ved at leve der.

Tidligere studier har peget på, at bestanden af kejserpingviner ville falde med 19 procent frem mod år 2100, men nye resultater tegner altså et mere dystert billede.

Det nye studie er foretaget med en ny model, der kigger mere på, hvordan den enkelte pingvin håndterer klimaforandringerne. Forskerne har undersøgt, hvordan pingvinen migrerer til områder med større isdække, hvor langt den typisk er villig til at bevæge sig, og hvilke faktorer, der ellers spiller ind, i forhold til hvor den bosætter sig.

Tidligere har man indsamlet data fra Pointe Géologie i Antarktis samt satellit-billeder af pingvin-kolonier, der afslører, hvordan de rejser og samler forråd.

Modellen viser, at bestanden vil forblive stabil de næste to årtier - måske vil den endda stige, når pingvinerne flytter til bedre leveområder - men efter 2050 vender den positive udvikling:

I år 2100 vil klimaforandringer have ødelagt alle mulig levesteder, og der vil ikke være en eneste kejserpingvin tilbage, lyder den triste konklusion.

Forskerne opfordrer til, at man giver kejserpingvinen status som truet dyreart.

Studiet bliver publiceret i Biological Conservation til august.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.