Forskere vil afkode kaskelothvalers hemmelige sprog
Kaskelothvaler

Kaskelothvaler kan kommunikere med hinanden over utrolige afstande, og med kliksekvenser på mellem 10 sekunder til 30 minutter. Nu vil forskere ved hjælp af AI forsøge at lære hvalernes mystiske sprog bedre at kende. (Foto: Shutterstock).

Kaskelothvaler kan kommunikere med hinanden over utrolige afstande, og med kliksekvenser på mellem 10 sekunder til 30 minutter. Nu vil forskere ved hjælp af AI forsøge at lære hvalernes mystiske sprog bedre at kende. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
14 juni 2021

Kaskelothvaler har deres eget sprog og kommunikerer med hinanden på måder som forskere stadig kæmper for at forstå.

De er nogle af de mest larmende i hele dyreriget, og deres klikkende lyde kan høres flere hundrede kilometer væk.

I et nyt studie skriver forskere, at kaskelothvalernes (Physeter macrocepahlus) sprog muligvis er mere kompliceret, end man umiddelbart skulle tro, skriver Live Science.

»Med hvalernes komplekse og udholdende vokalisering, tyder det på, at dyrene er i stand til at udtrykke sig på en kompleks grammatisk måde,« som man ikke ser hos nogle andre dyr i verden udover mennesker, skriver forskerne i et studie, der endnu ikke officielt er blevet udgivet, ifølge Live Science.

Kaskelothvaler gør brug af såkaldte ’codaer’, der er kliksekvenser, som hvalerne bruger til at kommunikere med deres artsfæller. Man kan sammenligne det med en form for morsekode.

Hvalernes hjerne er seks gange større end menneskers, og deres sociale strukturer, hvor de kan sende beskeder til hinanden, som kan vare mellem 10 sekunder til 30 minutter, er stadigvæk et mysterium.

For at komme nærmere ind på sandheden om kaskelothvalernes sprog, vil forskerne nu til at indsamle en hidtil uset mængde data.

Forskerne kalder projektet for CETI (Cetacean Translation Initiative). Forskerne vil optage en stor mængde af hvalernes lyde, hvorefter et maskinlæringsprogram skal hjælpe forskerne med at afkode kliksekvenserne.

Det er ikke tilfældigt, at man har kastet sig over lige netop kaskelothvaler i modsætning til andre hvaler. Deres kliklyde minder nemlig om morsekode i så høj grad, at kunstig intelligens formentlig vil have en større chance for at analysere mønstrene.

Indtil videre har CETI-projektet indsamlet mere end 100.000 kliksekvenser fra kaskelothvalerne, men forskerne vurderer, at man har brug for mere end 4 milliarder lyde, for at den kunstige intelligens har en mulighed for at komme tættere på sandheden.

Det er ikke første gang, forskere forsøger at dykke ned i hvalernes sprogforståelse. Tilbage i 2014 støttede Danmarks Frie Forskningsfond et stort projekt, som du kan læse mere om her.

Vi har desuden tidligere skrevet om hvidhvalen, der også har en særlig måde at kommunikere på. Du kan høre dens vilde lyde i denne artikel. Hvis du er mere nysgerrig, kan du også høre spækhuggeren Wikie sige ord som 'hello' i artiklen: 'Hør og se: Spækhuggeren Wikie kan sige ord som 'Hello' og One, two''.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.