Forskere har undersøgt mystiske huller i Sibirien: Klimaforandringer får jorden til at springe i luften
c17 krater tundra permafrost eksplosion

Fænomenet blev observeret første gang i 2014, da forskere fandt det enorme krater nær byen Yamal. Her ses C17, som russiske forskere netop har kortlagt ved hjælp af droneteknologi. (Foto: Evgeny Chuvilin)

Fænomenet blev observeret første gang i 2014, da forskere fandt det enorme krater nær byen Yamal. Her ses C17, som russiske forskere netop har kortlagt ved hjælp af droneteknologi. (Foto: Evgeny Chuvilin)

Kilde: 
19 februar 2021

Et mærkværdigt fænomen, der de seneste år er opstået i Sibirien, er blevet undersøgt af forskere fra Oil and Gas Research Institute ved Russian Academy of Sciences samt forskningsinstituttet Skoltech.

Når permafrosten i jorden tør, kan kratere begynde at forme sig dybt under jorden i lommer af tøet jord. De opstår ofte under arktiske søer, hvor vandet bliver opvarmet. Metan kan ophobes i lommerne. Til sidst skaber gassen så stort et tryk, at låget ryger af i en slags eksplosion, skriver Gizmodo. 

Dermed har klimaforandringerne fået jorden til at eksplodere i den sibiriske tundra. Sådan lyder tesen i hvert fald.

Fænomenet fik først verdens bevågenhed i 2014, da arbejdere opdagede et op mod 40 meter bredt krater nær halvøen Yamal. I dag kender man til 20 af sådanne kratere, hvis levetid som oftest er ganske kort. De fyldes relativt hurtigt med vand og forvandles i løbet af nogle år til små søer.

Et ganske nyt krater, C17, er blevet undersøgt ved hjælp af droner for at lave en 3D-model af hullet.

Det skriver Skoltech i en pressemeddelelse.

Dronepilot Igor Bogoyavlensky kaldte det for den sværeste opgave, han nogensinde har været på.

»Jeg måtte ligge med ansigtet vendt direkte ned i et 10 etager dybt krater og hænge med armene for at kontrollere dronen. Tre gange var vi ved at miste den, men vi lykkedes med at skaffe dataen til 3D-modellen,« fortæller piloten.

3D-modellen kan hjælpe forskere til at få en bedre forståelse af det mærkværdige fænomen. 

»Vi fandt objektet i nærmest nyskabt tilstand. Der var endnu ikke vand i det. Derudover er det gigantiske, underjordiske hulrum i isen unikt i sig selv. En del af iskuplen stod tilbage i hulrummet; før eksplosionen var der denne her cirkelformede kuppel, og dens bund var ellipseformet […]. På den måde ved vi, at C17-krateret er skabt som følge af en anomalitet i dybet og en uregelmæssig varmetilførsel,« siger Vasily Bogoyavlensky, OGRIs direktør og leder af ekspeditionen.

Studiet er udgivet i Geosciences. 

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.