Forskere har regnet på mængden af afføring fra alle havets fisk for at blive klogere på kulstofkredsløbet
hvor meget co2 udleder fiskelort

Det er lige, hvad du tror, det er. Fiskelort indsamlet ud for Californiens kyst (Foto: Grace Saba) 

Det er lige, hvad du tror, det er. Fiskelort indsamlet ud for Californiens kyst (Foto: Grace Saba) 

19 februar 2021

1,65 milliarder ton. Så meget kulstof udleder fisk om året gennem lort, vejrtrækning og andre udskilningsprocessor. Det svarer til omtrent 16 procent af al kulstof i havene.

Det nye estimat, der skal læses som et overslag på grund af usikkerheder, er lavet af forskere fra Rutgers University, og det kan hjælpe os med at forstå, hvordan kulstofcyklusser i verdenshavene hænger sammen.

Det skriver Rutgers University i en pressemeddelelse. Studiet er udgivet i tidsskriftet Limnology and Oceanography og er det første af sin slags.

Havet spiller en afgørende rolle for Jordens naturlige kulstofkredsløb ved at udveksle kuldioxid med atmosfæren (se illustration nedenfor):

  1. Kuldioxid optages af planteplankton (alger) i havoverfladen.
  2. Gennem en vigtig proces kaldet ’havets kulstofpumpe’ kan kulstoffet gå fra havenes overflade til bunden, når algerne spises af mikroorganismer, der igen spises af fisk, hvis efterlandenskaber synker til bunds.

Det spiller også ind, hvordan vandet i havene blandes.

»Kulstof, der når væk fra de øverste, sol-oplyste lag, bliver bortgemt eller lagret i havene i hundredvis af år eller mere, afhængig af dybden og placeringen, hvor det organiske kulstof eksporteres til,« siger studiets hovedforfatter Grace K. Saba ifølge pressemeddelelsen. Hun er adjunkt ved Center for Ocean Observing Leadership ved Rutgers.

»Denne naturlige proces resulterer i kulstof-reservoir, der er med til at balancere kilderne til kuldioxid.«

kulstofpumpen

Fisk spiller en vigtig rolle i den måde, kuldioxid tages fra atmosfæren, omdannes til kulstof og flyttes ned mod havets bund. (Illustration: Saba et al., Limnology, 2021)

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.