Forskere har muligvis løst mysteriet om grønne isbjerge

I et nyt studie har glaciologer fra Univeristy of Washington kastet lys over, hvorfor nogle isbjerge i Antarktis er grønne. (Video: AGU)

I et nyt studie har glaciologer fra Univeristy of Washington kastet lys over, hvorfor nogle isbjerge i Antarktis er grønne. (Video: AGU)

05 marts 2019

Siden begyndelsen af 1900-tallet har opdagelsesrejsende og sejlere rapporteret om at have set mystiske grønne isbjerge i områder af Antarktis.

De grønne isbjerge har i årtier skabt undren blandt forskere, men nu har et hold glaciologer muligvis fundet en forklaring, skriver American Geophysical Union (AGU) i en pressemeddelelse.

Forklaringen, som er præsenteret i et nyt studie i tidsskriftet Journal of Geophysical Research: Oceans, går på, at det er jernoxid, der kommer fra klippestøv fra fastlandet i Antarktis, som gør isbjergene grønne.

LÆS OGSÅ: Se det forbløffende foto af et fuldstændig firkantet isbjerg

Forskerne peger også på, at de grønne isbjerge kan spille en afgørende rolle i forhold til livet for planteplankton.

Jern er nemlig vigtig næring for planteplankton, der skaber fundamentet for den maritime fødekæde. Der er samtidig meget lidt jern i mange dele af verdenshavene.

»Det er som at levere en pakke til postkontoret. Isbjergene fragter jernen langt ud i havene, og så smelter de og leverer jernen til planteplanktonet, der kan bruge det som næring,« fortæller glaciolog ved University of Washington og hovedforfatter bag studiet, Stephen Warren, ifølge pressemeddelelsen.

»Vi havde altid tænkt, at grønne isbjerge bare var en eksotisk kuriositet, men nu ser det ud til, at de faktisk er af stor vigtighed,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Afknækket isbjerg kan forandre Antarktis fundamentalt

LÆS OGSÅ: NASA advarer: Isbjerg større end New York løsner sig i Antarktis

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.