Forskere har fundet første bevis på, at metangas siver fra havbunden i Antarktis
antarktis metangas klimaforandringer nyt studie

Forskerne ved ikke meget om, hvordan havbunden omkring Antarktis ser ud. Der er en risiko for, at der sker en stor metangasudledning, der forværres, når klimaforandringer får den frosne havbund til at tø (Foto: Shutterstock)

Forskerne ved ikke meget om, hvordan havbunden omkring Antarktis ser ud. Der er en risiko for, at der sker en stor metangasudledning, der forværres, når klimaforandringer får den frosne havbund til at tø (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
24 juli 2020

Store mængder metangas er indlejret i Antarktis havbund. Gassen er en langt mere potent drivhusgas end CO2.

Nu har forskere for første gang vist, at noget af det slipper op af havbunden og med høj sandsynlighed videre op i atmosfæren.

Det kan den britiske avis The Guardian fortælle.

Antallet af mikrober i vandet ved Ross Sea i Antarktis, som normalt holder gassen i skak, er i løbet af de seneste fem år blevet mindre og mindre.

Forskerne er dog ret sikre på, at mikrobernes lave antal ikke skyldes klimaforandringer, da man endnu ikke har set en ekstrem forhøjning af temperaturerne i området, forklarer The Guardian.

Det er derfor et mysterium, hvad der har sat gang i udslippet.

 

Global opvarmning kan dog føre til metanudslip. Det er velkendt, at når temperaturerne stiger i kolde områder, vil metangas sive ud fra den ikke længere frosne jordbund, og udslippet kan så føre til yderligere global opvarmning.

Det gælder særligt permafrostområder, som vi i år har set i Sibirien, hvor man har oplevet usædvanligt høje temperaturer.

På sigt vil det kunne medføre et såkaldt ’tipping point’, hvor en bestemt påvirkning fra den globale opvarmning bliver umulig at stoppe. 

»Metancyklussen er absolut noget, vi som samfund er nødt til at være bekymrede over,« siger Andrew Thurber Oregon State University i USA til The Guardian. Han er hovedforfatter på studiet.

Han påpeger til The Guardian, at den gode nyhed er, at studiet, som er udgivet i Proceedings of the Royal Society B, tilføjer ny viden til et felt, man ellers ikke ved meget om.

Antarktis er et svært tilgængeligt område, og det er svært at lære nok om, hvordan mikroberne påvirker metangasser nede på den iskolde havbund, skriver The Guardian.

Og vi skal nok vente lidt på at få ny viden om fænomenet. På grund af coronavirus har forskerne udsat deres næste ekspedition til Antarktis.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.