Forskere har fremstillet protein uden ladning
12 juli 2016

En gruppe forskere fra Københavns Universitet har for første gang nogensinde fremstillet et protein, som helt mangler ladede aminosyrer.

Opdagelsen er overraskende, fordi proteinet reagerer stik mod, hvad man normalt ville forvente.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Proteinet, som vi har designet, er yderst bemærkelsesværdigt. Det har ingen ladede aminosyrer, hvilket normalt er essentielt for opløselighed. Alligevel opfører proteinet sig ganske normalt og er endda meget opløseligt,« siger professor Jakob Winther, der er sektionsleder for Biomolekylære videnskaber ved Biologisk Institut på Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

Proteiner består af lange kæder af aminosyrer, der giver dem forskellige kemiske egenskaber. Der findes blandt andet vandskyende og vandelskende aminosyrer. Blandt de vandelskende aminosyrer er nogle ladede.

Alle kendte proteiner er i større eller mindre grad ladede i opløsning, eksempelvis er almindeligt køkkensalt meget opløseligt i vand, fordi natrium og klorid adskilles til ladede Na+ og Cl- ioner. 

Uladede opløselige proteiner kendes ikke i naturen, og det er netop derfor, at det nye protein er »en milepæl for, hvad der er muligt, når man modificerer og designer proteiner«, som der står i pressemeddelelsen.

Udviklingen af det nye protein kan være med til at forbedre enzymernes evne til at klare sig under vanskelige forhold, som for eksempel ved rengøring, i kemiske processer og på forurenede steder.

Forskernes arbejde kan få stor betydning for udvikling af blandt andet hårdføre enzymer (som i dag blandt andet bruges i vaskepulver), og som kan fungere under andre og mere ekstreme forhold, end de fleste producerede enzymer kan i dag. 

Studiet er udgivet i tidsskriftet Biochemistry.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.