Forskere har formentlig opdaget, hvordan hvaler undgår at drukne, når de sluger krill
Finhval teknik

Ifølge en forskergruppe har bardehvaler, såsom finhvaler, en muskulær sæk, der bliver aktiveret og forhindrer hvalerne i at drukne, når de indtager en stor mængde vand for at fange krill. (Foto: Shutterstock). 

Ifølge en forskergruppe har bardehvaler, såsom finhvaler, en muskulær sæk, der bliver aktiveret og forhindrer hvalerne i at drukne, når de indtager en stor mængde vand for at fange krill. (Foto: Shutterstock). 

Kilde: 
21 januar 2022

Du kan ikke drikke om kap med en bardehval.

Bardehvaler kan på blot 10 sekunder sluge omkring 82.000 liter vand, for at filtrere hvad der svarer til 10 kilo krill.

Men hvordan undgår bardehvaler – såsom blåhvaler og pukkelhvaler - at fylde deres luftrør med vand, når de svømmer med 10 kilometer i timen og åbner gabet, mens der strømmer vand ind med stor kraft?

Forskere har dissekeret en række finhvaler (Balaenoptera physalus) og opdaget, at hvalerne har en muskulær sæk, der forhindrer hvalerne i at drukne.

Det skriver Science Alert.

Når en hval åbner sin mund for at finde krill, rykker sækken opad og blokerer for det nedre luftrør.

Forskerne har kun undersøgt finhvaler, men de vurderer, at blåhvaler og pukkelhvaler formentlig har en lignende 'mekanisme'.

»Der findes meget få dyr med lunger, der får føde ved at jage og sluge vand, så den orale prop er formentlig en beskyttende struktur til finhvaler, der er nødvendig for at kunne indtage mad,« siger zoologen Kelsey Gil fra University of British Colombia i Canada til Science Alert.

Finhval teknik

»Hvalens orale prop minder om menneskets drøbel, som sørger for, at maden ikke bevæger sig op mod næsen, når vi synker mad,« forklarer Gil. (Illustration: Alex Boersma/Current Biology).

Gil og hendes kollegaer har ikke set hvaler bruge deres orale prop i virkeligheden, men baseret på dens struktur, tror de, at den fungerer som en slags sporskiftefunktion.

Når hvalen indtager luft, åbner sækken for ilt til det nedre luftrør, mens det bliver blokeret igen, når hvalen jager krill og andet føde.

Studiet er publiceret i Current Biology.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.