Det regner med jern på denne ekstremt varme exoplanet, formoder forskere
Jernregn på exoplanet

Illustrationen viser udsigten på 'nattesiden' af Wasp-76b, hvor forskere formoder, at der falder jernregn ned fra himlen. (Illustration: ESO/M. KORNMESSER)

Illustrationen viser udsigten på 'nattesiden' af Wasp-76b, hvor forskere formoder, at der falder jernregn ned fra himlen. (Illustration: ESO/M. KORNMESSER)

12 marts 2020

Det kan lyde lidt som en science fiction-film, men astronomer har observeret en ultravarm, gigantisk exoplanet, hvor dråber af jern sandsynligvis regner fra himlen om natten.

Det skriver Det Europæiske Syd Observatorium (ESO) om et nyt studie, som onsdag blev offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Exoplaneten er kendt som Wasp-76b og kredser om en stjerne i Pisces-stjernebilledet, som ligger cirka 640 lysår væk fra Jorden.

Det mystiske fænomen sker, fordi det er den samme side af jernregns-planeten, 'dagssiden', der altid vender mod dens værtsstjerne. Dens køligere 'natteside' forbliver altid i mørket, skriver ESO.

Det er på samme måde, at vores måne kredser om Jorden.

Ifølge ESO har forskerne fundet, at planeten kredser så tæt på dens værtsstjerne, at temperaturen på dens dagsside overstiger 2.400 grader celsius, hvilket er varmt nok til at fordampe metaller som jern.

Den korte afstand til stjernen betyder også, at planeten modtager tusinder af gange mere stråling, end Jorden gør fra Solen.

En ekstremt stærk vind bærer jerndampene over på planetens natteside, hvor der er omkring 1.000 grader køligere, hvilket gør, at disse metaller kan kondensere og regne ned på planeten igen.

Det er disse jernregne, som, forskerne formoder, de har observeret i atmosfæren omkring exoplaneten.

»Man kan sige, at denne planet bliver regnfuld om aftenen, bortset fra at det regner jern,« siger David Ehrenreich, forfatter af studiet og professor ved Genève Universitet i Schweiz, i ESO’s pressemeddelelse.

ESPRESSO ESO VLT

ESPRESSO er et nyt spektrometer, som er koblet til Det Europæiske Syd Observatorium’s Very Large Telescope-anlæg (Illustration: ESO/S.BRUNIER)

Astronomerne brugte ESO’s Very Large Telescope, også kaldet VLT, og dets nye ESPRESSO-instrument, som er lokaliseret i den chilenske Atacama-ørken, da de opdagede jernregnen på planeten.

mhc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.