Forskere finder verdens ældste farve
Kilde: 
10 juli 2018

Der har altid eksisteret farver, men det er begrænset, hvor mange af fortidens farver, vi egentlig kender til, fordi pigmentet forgår med tiden.

Nu har forskere imidlertid fundet verdens ældste biologiske farve ved at knuse en 1,1 milliarder år gammel sten - og den har vist sig at være lyserød. Det skriver The Guardian.

Stenen er fundet  for 10 år siden i forbindelse med en olieboring flere hundrede meter under jorden i Taoudeni-bassinet i Mauretanien, Vestafrika.

farve pigment bakterier fossilt

Verdens ældste farvepigment ses her på glas. Det er intet mindre end 1,1 milliarder år gammelt. (Foto: ANU) 

Lektor Jochen Brocks fra Australian National University, der dengang modtog stenene fra olieselskabet, sammenligner fundet med at finde en 100 millioner år gammel knogle fra en T. rex:

»Den ville også have en farve, det kunne være grå eller brun, men den ville ikke kunne fortælle noget om, hvilken farve skindet på en T rex havde.«

Kun et fossilt skind i originalfarven ville kunne svare på, om en T rex eksempelvis var blå eller grøn, og det er »i princippet det, vi har opdaget - bare 10 gange ældre end en typisk T rex,« siger Jochen Brocks til The Guardian.

Mens Jorden er omkring 4,6 milliader år gammel, fremkom større, dyrelignende skabninger først for omkring 600 millioner år siden, og fundet af det lyserøde pigment kan muligvis være med til at besvare, hvorfor der skulle gå så lang tid.

Ved at analysere strukturen på de lyserøde molekyler fandt forskerne nemlig ud af, at de var blevet produceret af bittesmå cyanobakterier.

De har dengang udgjort bunden af fødekæden, og først da større partikler - som alger, der udgør bunden i nutidens fødekæde - kom til, var der et grundlag for, at endnu større organismer kunne vokse frem.

Det fulde studie er publiceret i PNAS.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.