Forskere finder for første gang mineral fra Jordens indre pakket ind i en diamant
09 marts 2018

De fleste elsker diamanter for deres skønhed. Men ikke geoforskere.

For videnskabsfolkene bag et nyt studie var diamanten blot en hylster for et mineral, som normalt kun eksisterer dybt inde i Jordens indre.

Ifølge en pressemeddelelse fra University of Alberta har forskerne bag studiet nemlig for første gang nogensinde fundet mineralet kalciumsilikat perovskit (CaSiO3) ved Jordens overflade - indkapslet i en diamant.

Mineralet, som i daglig tale kaldes perovskit, er vores fjerde-mest almindelige og findes i store mængder, hvis man altså kigger 700 kilometer under Jordens overflade. På overfladen er det nemlig ikke strukturelt stabilt, og derfor er det aldrig, før nu, lykkedes at opbevare mineralet, hvor vi selv opholder os.

Det kan kun lade sig gøre, fordi den superhårde diamant indkapsler mineralet totalt uden at give efter for det høje tryk, som perovskit forårsager.

Diamanten blev gravet frem en kilometer under Jordens overflade i den sydafrikanske diamantmine Cullinan, som både er kendt for sine dyre diamanter og for at rumme vigtige beviser for, hvordan Jordens indre er opbygget.

Diamanter giver os nemlig en helt unik indsigt i, hvad der er inde i Jorden, og i dette tilfælde kan forskerne se spor fra Jordens øvre skorpe i det undersøgte mineral.

Og hvad dét så betyder, hjælper en dansk geologiforsker os til at forstå.

»Det interessante ved studiet er, at dette specifikke mineral kun kan eksistere i den nedre kappe (dybere end 660 kilometer). Desuden viser de, at udgangsmaterialet for mineralet med al sandsynlighed er oceanbundsskorpe. Dermed kan man sige, at man for første gang har et håndgribeligt bevis på, at de tektoniske plader faktisk synker ned i meget stor dybde (den nedre kappe), hvilket man ellers før kun har kunnet se indirekte via seismiske profiler,« skriver Kristoffer Szilas i en mail til Videnskab.dk.

Han er adjunkt ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og har ikke medvirket i det nye studie.

Jordens forskellige lag kan du studere nærmere på billedet nedenfor, hvor placeringen af den nyfundne diamant også et tegnet ind.

Diamant mineral jordens indre tektoniske plader

Illustration af den fundne diamants placering. 'Upper & lower mantle' = Jordens kappe, 'oceanic crust' = Jordens oceanbundsskorpe. (Figur: Petra Diamonds)

 

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.