Forskere fanger verdens dybest levende rovdyr ved en fejl

Her er verdens dybest levende rovdyr. (Foto: Asher Flatt)

Her er verdens dybest levende rovdyr. (Foto: Asher Flatt)

Kilde: 
16 juni 2017

Det er et kendt fænomen, at havets dyb er rigt på et dyreliv, der mest af alt ligner noget fra en anden planet.  

Det erfarede en gruppe australske forskere fra det Australske Marine Biodiversitets Center også, da de ved en fejl hev, hvad der angiveligt skulle være, verdens dybest levende rovdyr op i nettet, skriver livescience.com.

De havde således fået en Bathysaurus ferox, hvilket kan oversættes til en »vild dybhavs øgle«, ombord på deres forskningsskib. 

Du kan se en video med fisken i bunden af artiklen.

Med et hoved som et monster, syleskarpe tænder og en gennemsigtig åle-agtig krop, lever B. Ferox op til sit navn. 

»Dette frygtindgydende rædsel fra havets dyb består primært af mund og tænder, så når den først har fanget dig, er der ingen vej ud,« skrev Asher Flatt, skibets kommunikationsansvarlige i en blog på det Australske Marine Biodiversitets Center.

En B. Ferox unge. B. Ferox er hermafroditter, så de har meget nemmere ved at finde en mage og yngle effektivt end mange andre. (Foto: Asher Flatt)

B. Ferox lever i ned til mellem 1.000 til 2.500 meter under havets overflade. Som andre øglefisk er den bentisk, hvilket vil sige, at den lever langs havbunden og ofte skjuler sig under sedimentet for at angribe sit bytte.

»Jeg vil beskrive dem som en slags hvile-og-vente-rovdyr. De begraver sig selv under sand eller mud, ligger stille, og hvis noget svømmer forbi, angriber de og spiser det,« fortæller John Sparks, der er kuraterer iktyologi-samlingen (iktyologi er den gren af zoologien, der har med fisk at gøre, red.) på det Naturhistoriske Museum i New York, ifølge livescience.com

Man har før forsøgt sig med at have forskellige øglefisk i akvarier med andre typer fisk, men de ender altid med at spise alle de andre fisk, fortæller John Sparks til livescience.com.

Samtidig udgør de selv et dårligt bytte, da deres kød er meget grødet, fortæller han yderligere til livescience.com. 

Udover at være uappetitelige er B. Ferox hermafroditter, hvilket gør deres muligheder for at yngle hurtigt meget bedre. 

John Pogonski fra Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation fortæller om fisken, som de ved en fejl trawlede op ved den australske østkyst. (Video: Australian Marine Biodiversity Hub)

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.