Forskere er forundrede: Ekstremt sjælden klumpfisk med dansk forbindelse dukkede op på den anden side af Jorden

Fisken blev fundet på den californiske sydkyst. Den lokale biologi lektor ved University of California, Thomas Turner, undersøgte den, men det var en dansk ekspert i Australien, der slog fast, at det var en ekstrem sjælden klumpfisk. (Foto: Thomas Turner)

Fisken blev fundet på den californiske sydkyst. Den lokale biologi lektor ved University of California, Thomas Turner, undersøgte den, men det var en dansk ekspert i Australien, der slog fast, at det var en ekstrem sjælden klumpfisk. (Foto: Thomas Turner)

Kilde: 
04 marts 2019

Det skabte en del forundring blandt de lokale i Santa Barbara i Californien, da en over to meter lang og meget sjælden type klumpfisk skyllede op på stranden i sidste uge.

Et hold af lokale forskere troede først, at det var en almindelig type klumpfisk, men efter billeder blev delt af fisken, opdagede man, at det var en narreklumpfisk, som man kun tidligere har set omkring Australien, skriver CNN.

Narreklumpfisken, der også bliver kaldt en ‘hoodwinker’, blev for første gang opdaget af den danske marinbiolog Marianne Nyegaard fra Murdoch University i Australien i 2017.

Det har hun tidligere skrevet om på Videnskab.dk.

Narreklumpfisken er vitterligt meget klumpet. Den har meget små finner og ingen tænder. (Foto: Thomas Turner)

Marianne Nyegaard var efter længere tids korrespondance med lokale biologer i Santa Barbara med til at slå fast, det var en såkaldt narreklumpfisk, der havde fundet vej til den californiske sydkyst.

»Jeg faldt bogstaveligt talt ned af stolen (da hun opdagede det, red.),« fortæller Marianne Nyegaard om sin reaktion på fundet i en pressemeddelelse fra University of California.

LÆS OGSÅ: Hvorfor fisk burde lægge store æg - men ikke gør det

Narreklumpfisk trives bedst i varmere farvande, som omkring eksempelvis Australien, New Zealand og Sydafrika.

»Det er derfor, det er så spændende, at den er dukket op i Californien. Vi ved, det er den samme tempererede strøm, der er dér og ved kysten ved Chile, men hvordan er den krydset Ækvator og endt op dér?« spørger Marianne Nyegaard ifølge CNN.

Kun én anden gang før er fisken blevet set på den nordlige halvkugle, og det var i Holland i 1890’erne ifølge tegninger og skitser fra dengang.

Her ses biologen Thomas Turner med fisken sammen med sin søn. (Foto: Thomas Turner)

LÆS OGSÅ: Lillebitte fisk kan genkende sit eget spejlbillede: Et tegn på overraskende intelligens

Det er usikkert, om narreklumpfisken var en ensom sjæl på afveje, eller om den var en del af en større gruppe af narreklumpfisk omkring USA, der endnu ikke er opdaget.

»Det er ikke unormalt, at klumpfisk svømmer virkeligt langt. I fremtiden vil vi vide, om disse fisk ofte er at finde ud fra den californiske kyst, eller om det her var en engangsforestilling,« fortæller Marianne Nyegaard ifølge CNN.

Marianne Nyegaard fortæller desuden, at hun håber på at få en genetisk prøve af klumpfisken, der blev fundet i Santa Barbara for, at kunne sammenligne den med dem, der findes i Australien.

LÆS OGSÅ: De leger, bruger redskaber og lærer hinanden ting: Hvorfor ligner delfiner mennesker så meget?

LÆS OGSÅ: Forskere løser gammel gåde om sølvtorsk

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.