Forskere brygger cannabis-kemikalier i 'hacket' gær

Foto: workwithsherpa, Sherpa SEO / DTU

Foto: workwithsherpa, Sherpa SEO / DTU

01 marts 2019

En gruppe forskere beskriver i et nyt Nature-studie, hvordan de har formået at brygge kemiske forbindelser, såkaldte cannabinoider, fra cannabis i genetisk modificeret gær.

Deres arbejde kan føre til effektiv produktion af forskellige typer cannabinoider, som er indholdsstoffet, der findes i hampplanten, uafhængigt af hampedyrkning, skriver Danmarks Tekniske Universitet (DTU)  i en pressemeddelelse.

I dag kræver produktion af cannabinoider enorme mængder landbrugsjord og frembringer store mængder planteaffald.

Ifølge forsker og professor i kemisk- og biomolekylær teknik ved UC Berkeley Jay Keasling giver produktion af cannabinoider ved gæring mulighed for bedre kontrol med produktionen og mindre affald.

»Den mikrobielle produktionsproces vil producere mindre affald, hvilket er godt for miljøet,« siger Jay Keasling, som også er videnskabelig direktør ved The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU i pressemeddelelsen.

»Desuden kan man sige, at alle kan dyrke en plante, men vi kan indbygge afhængighedsmekanismer og 'kill-switches' i gæren, der forhindrer, at Hr. og Fru Danmark vil kunne dyrke gæren. Så dét at producere cannabinoider i gær vil gøre produktionen både grønnere og sikrere,« uddyber han.

LÆS OGSÅ: Cannabis kan i laboratoriet dræbe kræftceller og bremse sklerose

Specifikke cannabinoider er blevet godkendt som receptpligtig medicin i flere lande til behandling af forskellige sygdomme.

Cannabinoider udvindes i øjeblikket fra hampeplanten, hvor de findes i relativt lave koncentrationer.

Den lave naturlige forekomst kombineret med det faktum, at cannabinoider er kemisk komplekse at fremstille syntetisk, har hæmmet storproduktion, står der i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Indledende forsøg: Medicinsk cannabis gør hjernen mere aktiv

LÆS OGSÅ: Medicinsk cannabis: Så tynd er evidensen for danske patienter

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.