Forskere advarer: Skyl ikke dine kontaktlinser ud i afløbet
Kilde: 
20 august 2018

Mange foretrækker kontaktlinser over briller, men det kan ende med at være et valg, der skader miljøet, hvis ikke man er opmærksom på at skille sig af med linserne på ordentlig vis.

Det fortalte amerikanske forskere fra Arizona State University under en kemi- og miljø konference i Boston, skriver New York Times.

Forskerne præsenterede et nyt studie, der viste, at kontaktlinserne, der skylles ud i vasken eller toilettet, ofte ender med at forurene naturen og især overfladevandet, der i nogle tilfælde bruges som drikkevand, med mikroplast.

Kontaktlinserne, især de bløde linser, består af plast, der ikke bliver brudt helt ned, når linserne kommer gennem rensningsanlæggene og udsættes for nedbrydende mikroorganismer.

Det har forskerne blandt andet erfaret ved at besøge rensningsanlæg, hvor de blandt andet har interviewet en række medarbejdere, som rapporterede, at flere kontaktlinser virker intakte efter syv dages nedbrydning i biologiske rensningsanlæg.

I en online spørgeskemaundersøgelse foretaget af forskerne svarede 20 procent af 400 kontaktlinsebrugere, at de skyllede deres brugte linser ud i vasken eller toilettet.

Omkring 45 millioner amerikanere bruger kontaktlinser, heraf bruger flere og flere bløde linser, og forskerne vurderer, at der hvert år skylles milliarder af kontaktlinser, svarende til mindst 22 tons, ud i afløbene i USA.

Mange kontaktlinseproducenter skriver ikke på pakkerne, hvordan man skal skille sig af sine linser. Det opfordrer forskerne nu producenterne til at gøre i højere grad, da det ikke er skadeligt for vandmiljøet at smide linserne ud i skraldespanden.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.