Forskere advarer mod ‘dominoeffekt’ af klimaforandringer
Kilde: 
07 august 2018

En række klimaforskere har netop udgivet et essay, hvor de sandsynliggør følgende scenario for Jordens fremtid:

Når temperaturen overstiger en vis grænse, vil Jordens egne temperatur-regulerende processer blive sat ud af spil og sætte gang i en dominoeffekt, hvor temperaturen vil stige ukontrolleret mod 4-5 grader over det før-industrielle niveau - selv hvis menneskeskabte drivhusgas-udledninger stoppes.

Det skriver Live Science, Politiken og en række andre medier.

Hvis temperaturen stiger de førnævnte 4-5 grader, vil det svare til et gennemsnitligt temperaturniveau langt højere, end hvad Jorden har set i 1,2 millioner år.

Essay’et præsenterer ingen ny forskning, men bygger på eksisterende forskning i klimaforandringer set med nye briller - nemlig samspillet mellem Jordens forskellige temperatur-regulernede processer. 

Et af disse reguleringssystemer er verdens skove, have og jord, der optager omkring halvdelen af alt den CO2, vi lige nu udleder, forklarer en af klimaforskerne bag essay’et.

Men vi ser ifølge forskerne, at grænsen for disse naturlige systemer lige nu bliver presset, fordi vi blandt andet fælder skovene og udpiner Jorden.

»Øjeblikket, hvor planeten sammen med mennesker bliver en kilde til drivhusgasser, kan du forestille dig, at ting vil accelerere meget stærkt i den forkerte retning,« siger Johan Rockström, der er direktør og professor ved Stockholm Resilience Center, Stockholm University, og medforfatter til essay’et, til Live Science.

Hvornår vil vi nå til dette øjeblik?

Det ved forskerne faktisk ikke. Men det går kun én vej.

»Jo højere op vi kommer, desto mere sandsynligt er det, at vi udløser nogle feedbackmekanismerne og får en dominoeffekt. Men vi undgår ikke de 2 grader, og hvis vi skal standse opvarmningen, skal vi gøre rigtig mange andre ting end bare at ændre på vores CO2-udslip,« siger Katherine Richardson, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, og medforfatter til essay'et, til Politiken.

Så selv den berømte to-graders-temperaturstigning, som verdens lande aftalte at holde sig inden for ved et stort klimatopmøde i København i 2009, er altså ingen garanti for at få kontrol over klimaet, mener forskerne.

Derfor er deres essay også et opråb om, at vi må gøre noget meget drastisk, for at nedbringe de menneskeskabte klimaforandringer.

En anerkendt amerikansk klimaforsker, der ikke har været en del af det nye essay, gør opmærksom på, at det er et udtryk for klimaforskernes egne holdninger, men anerkender arbejdet som et vigtigt bidrag til klimasituationen.

»Når det er sagt, fører forfatterne en utrolig sag for, at vi i fraværet af aggressive kortsigtede indsatser for at reducere carbon-udledninger, står med oprigtigt farlige og irreversible klimaforandringer inden for årtier,« skriver Michael Mann, der er professor ved Department of Meterology and Atmospheric Science ved University of Pennsylvania, i en mail til Live Science.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.