Forsker fra Københavns Universitet kortlægger kæmpeblækspruttens genom

Gode billeder af levende kæmpeblæksprutter er sjældne. Her er en illustration af, hvordan en kæmpeblæksprutte kan tage sig ud i levende live. (Foto: Shutterstock)

Gode billeder af levende kæmpeblæksprutter er sjældne. Her er en illustration af, hvordan en kæmpeblæksprutte kan tage sig ud i levende live. (Foto: Shutterstock)

20 januar 2020

Kæmpeblæksprutten (Architeuthis dux) udgør et af havets store mysterier, og forskere verden over har fortsat mange uopklarede spørgsmål om det gigantiske havdyr.

Nu er vi måske kommet et skridt tættere på at forstå den nærmest sagnomspundne blæksprutte, der kan blive op til 13 meter lang.

I et nyt studie ledet af Københavns Universitet er det lykkedes forskere at gen-sekventere kæmpeblækspruttens fulde genom.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det nye genom giver forskerne mulighed for at besvare en masse spørgsmål om kæmpeblæksprutten ved at sammenligne med genomer fra andre kendte blækspruttearter.

»De nye resultater kan muligvis besvare flere verserende spørgsmål om denne gådefulde arts evolution,« forklarer hovedfatteren på det nye studie, Rute da Fonseca, fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Globe Institute på Københavns Universitet ifølge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Et levende søuhyre

Kortlægningen af kæmpeblækspruttens genom er noget af en bedrift, som bestemt ikke var uden udfordringer.

De fleste tilgængelige vævprøver fra kæmpeblæksprutter verden over er konserveret i enten formalin eller ethanol.

Det betyder, at vævprøverne er af lav kvalitet, da de er ved at blive nedbrudt. Derfor er det svært for forskere at kortlægge et genom baseret på dem.

Det lykkedes heldigvis forskerne at finde frem til en kæmpeblæksprutte, som – i hvad forskerne beskriver som et utroligt lykketræf - var blevet frosset ned, kort efter at den blev opdaget af fiskere fra New Zealand.

Og det blev nøglen til at skabe det hidtil bedste genom over kæmpeblæksprutten.

Studiet om kortlægningen af kæmpeblækspruttens genom kan læses i tidsskriftet Gigascience.

LÆS OGSÅ: Danske forskere afslører: Kæmpeblæksprutter er én stor familie

LÆS OGSÅ: Ældgammel kæmpeblæksprutte fundet i Thy

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.