For første gang nogensinde: Forskere observerer stjerneeksplosion fra start til slut
Supernova

Det er første gang, astronomer observerer en supernova fra start til slut. Her er en illustration af en supernova. (Foto: Shutterstock)

Det er første gang, astronomer observerer en supernova fra start til slut. Her er en illustration af en supernova. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 januar 2022

For første gang nogensinde er det lykkedes et hold astronomer at observere en døende stjerne eksplodere - en såkaldt supernova - fra start til slut. 

Og det viser sig, at den kosmiske eksplosion var meget mere voldsom, end hvad astronomerne havde forventet.  

Det skriver Live Science på baggrund af astronomernes beskrivelser af seancen, der beskrives i et nyt studie publiceret i tidsskriftet Astrophysical Journal. 

Ifølge mediet begyndte forskerne at observere den døende stjerne, der var en såkaldt rød superkæmpe, og som befandt sig godt 120 millioner lysår fra Jorden, allerede 130 dage før den kollapsede. 

Her gjorde forskerne en række hidtil usete observationer - blandt andet, hvordan stjernen udsendte store lysglimt, da store klumper af gas eksploderede ud af stjernens overflade. 

En »pyroteknik«, der kom som en stor overraskelse, idet tidligere observationer af supernovaer ikke har vist samme voldsomme udledning af lys, lyder det fra forskerne bag, ifølge Live Science.

»Det er et gennembrud i vores forståelse af, hvad enorme stjerner gør i øjeblikket, før de dør,« fortæller hovedforfatter og astronom ved University of California, Berkeley, Wynn Jacobson-Gallen, ifølge mediet. 

»For første gang har vi set en rød superkæmpe eksplodere,« fortsætter hun.

supernova

Teleskopet fangede blandt andet dette billede af supernoaven. (Foto: PS1/YSE, The Astrophysical Journal, 924:15 (25pp), 2022 January 1 Jacobson-Galán et al.)

De såkaldte røde superkæmper er de største stjerner i universet målt på volumen, og de kan have en radius, der er op til hundrede eller tusinde gange større end Solens. 

Forskere har før undersøgt røde superkæmper og de kosmiske eksplosioner, de laver, når de dør og bliver en supernova, men det er første gang, det er lykkedes at se processen udfolde sig fra start til slut. 

Live Science skriver, at forskerholdet begyndte at holde øje med stjernen sommeren 2020, da den begyndte at udsende lysglimt. Med to teleskoper på Hawaii begyndte de herefter at overvåge den døende stjerne over 130 dage, indtil den eksploderede. 

»Vi har aldrig bekræftet så voldsom aktivitet i en døende rød superkæmpe, hvor vi ser den producere en så lysende udledning og derefter kollapse og forbrænde, indtil nu,« udtaler astrofysiker ved UC Berkeley og medforfatter på studiet Raffaella Margutti, ifølge Live Science. 

Ifølge forskerholdet viser de nye observationer, at røde superkæmper gennemgår betydelige forandringer i deres strukturer, inden de uddør. Forandringer, der resulterer i kaotiske eksplosioner af gas, lyder konklusionen fra forskerne. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.