Fokus på de 3 R´er: replacement, reduction og refinement
forsøg data test blog videnskab

I 2015 blev der afholdt et 3R-symposium i Danmark. Under dette arbejder forskere og dyreværns-folk sammen om at gøre forholdene for forsøgsdyr så gode som muligt. (Foto: Shutterstock)

I 2015 blev der afholdt et 3R-symposium i Danmark. Under dette arbejder forskere og dyreværns-folk sammen om at gøre forholdene for forsøgsdyr så gode som muligt. (Foto: Shutterstock)

På det netop afholdte 3R-symposium kom vi viden om: Der var indlæg lige fra, hvordan computere kan afløse forsøgsdyr til hvordan smerteforsøg på mennesker sparer forsøgsdyrene.

Det var tydeligt, at mange af foredragsholderne virkelig brændte for, at forsøgsdyrene skal få bedre vilkår. Det var det danske 3R-symposium, der havde indkaldt til det 2-dage lange symposiet, hvor såvel forskere, der anvender forsøgsdyr, som dyreværnsfolk, der på sigt ønsker at afvikle dyreforsøg, mødtes for at diskutere de tre R´er: replacement, reduction og refinement.

På mødet blev der også uddelt den årlige 3R-pris, som denne gang gik til den mangeårige dyrlæge på Novo Nordisk, Hanne Gamst-Andersen, der i hen ved 35 år har arbejdet på at sikre forsøgsdyrene gode vilkår, og i nogle tilfælde har været med til at udfase dyreforsøg til fordel for andre forskningsmetoder. Hanne Gamst-Andersen er netop gået på pension, men hædres fuldt fortjent for sin mangeårige indsats.

Mødested for dialog

3R-centret er dybest set etableret som et tæt samarbejde mellem dem, der arbejder med forsøgsdyr, og dem, der arbejder imod brugen af forsøgsdyr. Der er således både statslige midler, midler fra medicinalindustrien og midler fra dyreværnsorganisationer indskudt i centret.

Det betyder da også, at der på symposiet var rig lejlighed til dialog, hvor forskellige synspunkter mødtes. Den brede sammensætning er klart 3R-centrets største styrke, og her indskriver centret sig i en god, lang dansk konsensus om, at vi kan tale sammen, hvilket ikke altid sker så gnidningsløst i lande som Sverige og England.

Støtter forskning i 3R

Derudover yder 3R-centret også forskningsmidler til forskning i de 3R´er, og her vægtes de tre R´er principielt lige. Der er således siden centrets opstart i 2013 ydet forskningsmidler til forskning i, hvordan man erstatter dyreforsøg med andre metoder (replacement), hvordan man reducerer i antallet af forsøgsdyr i det enkelte studium (reduction) og hvordan man forbedrer forholdene for de nødvendige forsøgsdyr (refinement).

Den ligelige fordeling kan undertiden godt være en udfordring for de dyreværnsorganisationer, som helst så, at alle dyreforsøg blev stoppet, og derfor selvsagt helst ser initiativer, der fører til replacement. Det har været medvirkende til, at to af dyreværnsorganisationerne desværre har trukket sig ud af samarbejdet.

På symposiet blev tre projekter præsenteret, som alle opnåede støtte sidste gang, der blev uddelt forskningsmidler. Disse projekter kredsede alle om, hvordan man kan erstatte konkrete dyreforsøg med andre metoder. Om kort tid til 3R-centrets bestyrelse tage stilling til, hvem der skal have midler næste gang. Der er i alt indkommet 14 ansøgninger. Hvor længe centret kan uddele midler afhænger af, om centret får lov til fortsat at eksistere. Der er brug for en fornyet bevilling, og denne skal gerne forhandles på plads næste år.

Skoletjeneste

3R-centret tilbyder på deres hjemmeside (se nedenfor) 3R-undervisning til skoler. På symposiet blev præsenteret, hvordan 3R kan formidles i ungdomsuddannelserne, hvor der tilbydes et skræddersyet undervisningsmateriale om dyreforsøg.

Dette kan eksempelvis udgøre en del af etikken, som er obligatorisk for biologiundervisningen i gymnasiet. Materialet består af såvel artikler, video og quizzer om dyreforsøg, som gymnasielærerne kan gøre brug af. 

Læs mere om symposiet her:

http://3rcenter.dk/arrangementer/symposium-2015/

Gymnasietilgangen til 3R.
3R-centret.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.