Fladorme kan fornemme lys, selv om de mister hovedet
Kilde: 
31 juli 2017

En fladorm er et temmelig vildt dyr. Man kan blandt andet skære den over på midten, og så vil den resterende del af ormen sørge for, at den mistede del gror ud igen i løbet af få dage, og nu har biologer fundet ud af, at den også kan se uden øjne. 

Det skriver Sciencealert.com.

Det viser sig nemlig, at hvis man skærer hovedet af ormen, så kan den stadig fornemme, hvor der er lys henne, og den kan endda adskille forskellige farver.

Studiet, der er ledet af forskere fra the National Centre for Biological Sciences in Bangalore i Indien og publiceret i Science Advances, undersøgte en række fladorme kaldet 'Schmidtea mediterranea'

Fladormens øjne er nærmere små skygger, end de er øjne, som vi kender dem. De reagerer, hvis de bliver udsat for lys, og beskeden bliver derefter sendt videre til klumper af nerveceller. 

De små 'øjne' indeholder kun ét opsin, som er et protein, der omdanner lysets bølgelængder til en 'besked', nervecellerne kan forstå.

For at undersøge fladormenes brug af synet, lod forskerne først ormene vælge imellem forskellige rum med forskelligt lys. Her viste det sig, at de søgte væk fra blåt lys, hvilket ormene ser som mørkere end grønne og røde nuancer. 

Forskerne skar derefter hovedet – og dermed også øjnene – af fladormene og gav dem den samme test. Og her valgte ormene stadig at gå uden om ultraviolet lys. 

Flere dyr – for eksempel arter af fisk og fluer – kan fornemme lys ved hjælp af deres hud, så biologerne overvejer, om det er det samme, der er på spil i fladormen. 

Uanset hvad håber de, at opdagelsen kan fortælle noget om, hvordan synssansen har udviklet sig i dyr og mennesker gennem tiden. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.