Fisk i isolerede søer er måske rejst dertil i fugles tarme
and fisk isolerede områder

At ligge i en ands tarm må ikke være den mest behagelige måde for fiskeæggene at rejse på, men forskning tyder på, at det kan lade sig gøre. (Foto: Shutterstock). 

At ligge i en ands tarm må ikke være den mest behagelige måde for fiskeæggene at rejse på, men forskning tyder på, at det kan lade sig gøre. (Foto: Shutterstock). 

Kilde: 
26 juni 2020

Der findes søer så isolerede, at det kan undre én, der findes fisk i dem. Hvordan er de havnet der?

Noget forskning har vist, at disse fisk ofte minder så meget om andre fisk fra mindre isolerede områder, at de må være migreret dertil, ifølge phys.org.

Nu har forskere fra Ungarn undersøgt, om vanddyrene er kommet dertil ved at bruge ænders tarmsystem som transportmiddel.

Og meget tyder på, at det meget vel kan have været muligt. Det skriver phys.org.

Forskerne har fodret 8 gråænder med 500 æg fra henholdsvis almindelig og preussisk karpe. Efterfølgende fandt de i seks af ændernes afføring, at der var synlige æg.

12 af dem testede de i en inkubator (maskine, der kan styre biologiske processer, såsom celle- og vævskulturer), hvoraf 2 klækkede: én preussisk og én almindelig karpe.

Det giver en overlevelsesrate på bare 0,2 procent, men det er også nok til at støtte forskernes teori, skriver phys.org.

Karperne er nemlig kendt for at kunne reproducere sig selv helt aseksuelt, altså uden parring.

Studiet er udgivet i Proceedings of the National Academy of Sciences.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.