Farver fanger solen
solceller sorte farver fanger lys

Sorte ting absorberer aller mest lys, så en sort solcelle vil nok altid være den mest effektive. (Foto: Shutterstock)

Mit sidste blogindlæg handlede om, hvordan naturen fanger solen med den grønne farve - som lige nu er næsten overvældende, når man kigger ud af vinduet.

Derudover skrev jeg, at når mennesker fanger solen - er det med sorte solfangere og solceller. Men det er ikke altid rigtigt, og det kan være fremtiden bliver både miljørigtig og farvestrålende.

En sort solcelle vil nok altid være mest effektiv

Sorte ting absorberer som bekendt aller mest lys, så en sort solcelle vil nok altid være den mest effektive. Men effektivitet er ikke det eneste parameter der er vigtig. Det er også vigtigt, at vi kan lave billige solceller, og solceller hvor produktionen ikke bruger en masse energi, (så vi ikke taber på karusellerne, hvad vi vinder på gyngerne).

rød solcelle ruc roskilde universitet

Her ses den nyudviklede farvestofsolcelle op mod vinduet.

Derfor bliver der forsket i andre typer solceller, end de silicium-celler vi efterhånden ser mange steder. Bl.a. findes der solceller, der næsten ligesom planterne, gør brug af farvede molekylers evne til at absorbere lys.

De er mindre effektive, men billigere og mere miljø-rigtige end silicium-cellerne. Sidst men ikke mindst er de… meeeget pænere. De kan f.eks. laves af gennemsigtigt plastik og monteres på vinduer. Så jeg forestiller mig, at mosaikvinduer i alle mulige farver, bliver kendetegnende for fremtidens bærerdygtige byggeri.

Teknologien er ved at være klar

Når vi ikke allerede ser farvede solceller alle vegne, er det fordi, der altid er lang vej mellem at få noget til at virke -  og så at få det til at virke godt nok til, at det kan sendes i produktion. En af de ting, solceller skal kunne, er at holde til vejr og vind. - Helst i mange år.

Min kollega Torben Lund (kemiker på RUC) forsker i netop dette problem. Han laver forsøg, hvor han udsætter farvestofferne og solcellerne for ekstreme forhold som f.eks. i Sahara (høj temperatur og stærkt sollys). På den måde finder han ud af, hvad der skal til for, at farvestofferne kan tåle disse hårde forhold, så solcellerne kan leve længe.

Samtidig har andre forsket i, hvordan man kan gøre farve solcellerne mere effektive, og efter 20 års forskning, er teknologien ved at være klar til at komme på markedet. Der er faktisk et par firmaer som allerede fremstiller farvestofsolceller. Alligevel varer det nok stadig et par år, inden vi ser dem overalt. Men jeg glæder mig allerede.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.