'Fantastiske bedstemødre' har ændret videnskabens opfattelse af giftig havslange
foto_søslange_olive_headed_snake_grandmother

En af bedstemødrene er i færd med at fotografere den giftige havslange. (Foto: Claire Goiran/UNC)

En af bedstemødrene er i færd med at fotografere den giftige havslange. (Foto: Claire Goiran/UNC)

Kilde: 
28 oktober 2019

Syv bedstemødre, der er glade for at snorkle, har hjulpet forskere til at få ny viden om den sjældne - troede de - havslange, 'olive headed sea snake'. 

Samarbejdet kom i stand ved et pudsigt tilfælde:

Forskerne Claire Goiran fra University of New Caledonia og Rick Shine fra Macquarie University i Australien har længe studeret den lille og harmløse havslange kaldet 'turtle headed sea snake', som lever i Citronbugten ved Ny Kaledonien øst for Australiens kyst. 

Undervejs i forskernes studier stødte de af og til på den sjældne og meget giftige olive headed sea snake, skriver The Guardian.

Over en periode på 15 år, var forskerne kun stødt på slangen omkring seks gange.

Claire Goiran og Rick Shine var altså overbeviste om, at den giftige havslange meget sjældent var at finde i den turistede og populære Citronbugt. Bugten er faktisk den mest turistede ved hovedstaden Noumea.

LÆS OGSÅ: Pytonslanger spiser dyrene i Everglades

Når Claire Goiran var på feltarbejde, mødte hun ofte sin ven Aline. 

Aline snorklede flere gange om ugen i selv samme bugt, mens hun fotograferede lystigt på havbunden. Og Aline kunne da sagtens sende sine billeder til Claire for at hjælpe videnskaben.

»Jeg var meget glad for Alines arbejde, så Aline spurgte sin ven, Monique, om hun også ville være med. Monique spurgte så en tredje ven, og snart var der syv bedstemødre, som hjalp til,« forklarer Claire Goiran til The Guardian

snorkle_giftig_havslange_forskning

Fra venstre mod højre: Geneviève Briançon, Aline Guémas, Monique Zannier, Monique Mazière, Sylvie Hébert, Cathy Le Bouteiller og Marilyn Sarocchi stående i Citronbugten, hvor de flere gange ugentligt snorkler og tager billeder af havbundens dyr. (Foto: Claire Goiran/UNC)

Gruppen, som aldersmæssigt spænder fra 60 til 75 år, fik hurtigt en fællesskabsfølelse omkring projektet og navngav sig selv 'De Fantastiske Bedstemødre'.

Bedstemødrene snorklede i gennemsnit tre kilometer i bugten fem gange om ugen, så der var rig mulighed for at holde området under observation.

LÆS OGSÅ: Overlevende arter kan nogle gange erstatte de dyr, der uddør

De mange billeder, som blev sendt til Claire Goiran og Rick Shine, beviste hurtigt, at den giftige havslange er meget mere almindelig, end de havde troet. 

Forskerne har publiceret et studie i det videnskabelige tidsskrift Journal Ecosphere, hvori de har identificeret mere end 250 eksemplarer i Citronbugten. 

Det kan lade sig gøre ud fra billeder, fordi havslangerne har tydelige, distinktive markeringer på kroppen - lidt ligesom det menneskelige fingeraftryk bare i større målestok. 

»Bedstemødrene fandt et stort antal af den dødeligt giftige havslange i bugten, hvor der er horder af turister og lokale hver dag, og alligevel har man aldrig registreret et bid,« siger Rick Shine. 

Forskerne forklarer, at opdagelsen indikerer, at havslangen spiller en markant rolle i økosystemet, hvor man før ikke havde troet, at den havde nogen særlig betydning. 

Der skal fortsat mere forskning til at slå fast, præcis hvilken rolle havslagen spiller - men et bud er, at den har en funktion i næringsstoffernes kredsløb i vandet. 

LÆS OGSÅ: Forskere opdager underjordisk økosystem, dobbelt så stort som verdens have

LÆS OGSÅ: Hvorfor er nogle dyr giftige?

LÆS OGSÅ: 'Spøgelseslange' fundet på Madagaskar

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.