Fantastisk solformørkelse skabte ‘ring af ild’ på himlen
Afrikansk solformørkelse dannede et mystisk billede på himlen. I hele tre minutter kunne man fra det meste af Centralafrika se Solen som en 'ring af ild'. Se det flotte fænomen i videoen i artiklen.
Solformørkelse ring af ild Afrika

Billeder fra hele solformørkelsen sat sammen. (Fotos: Slooh/Weathernews Japan.)

Billeder fra hele solformørkelsen sat sammen. (Fotos: Slooh/Weathernews Japan.)

En næsten perfekt solformørkelse kunne for nyligt ses på den afrikanske himmel.

Da Månen krydsede ind over Solen, dække den ikke fuldstændigt Solen, men dannede i stedet en lysende ring, som kunne ses på himlen i tre minutter.

Solformørkelse

Fænomen, der forekommer, når Månen befinder sig mellem Solen og Jorden og helt eller delvis forhindrer, at sollyset når dele af Jorden.

Tilskuere i Centralafrika, fra Gabon til Tanzania og Madagaskar, kunne se hele den ringformede solformørkelse, mens en delvis solformørkelse, hvor det ligner, at Månen har taget en bid af Solen, kunne ses fra det meste af Afrika.

Resten af Verden måtte tage til takke med at følge solformørkelsen på video eller billeder, men vi har heldigvis fanget nogle af de bedste her.

I videoen herunder kan du se Månen og Solen danne ‘en ring af ild,’ som Johnny Cash nok ville have kaldt den.

Video: Slooh Community Observatory

Skyer hjalp fotograf med at tage billeder

En af de fotografer, der kunne se den fulde solformørkelse, var fotografen Dominyk Lever, der befandt sig i Tanzania.

»Jeg var bekymret for, om skydækket ville forhindre mig i at tage billeder, men det viste sig at gøre det lettere for mig at tage billederne gennem skyerne,« siger han til Space.com i en e-mail.

Skyer kan ofte ødelægge muligheden for at se begivenheder på himlen, men i det her tilfælde hjalp det altså fotografen ved at dæmpe det farlige, skarpe lys fra Solen uden at sløre fænomenet.

Vi skal lige advare om, at man aldrig skal se direkte på Solen, men billederne her kan du roligt nyde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk