De har ni hjerner, lever på havets bund og sprutter blæk. Og så kaster de muslingeskaller mod irriterende artsfæller.
Med høj hastighed ser blæksprutter ud til at ramme hinanden med muslingeskaller og jordarten silt. Og det sker ofte, efter en anden blæksprutte har rørt eller lagt op til parring, viser forskning, som nu er udgivet i tidsskriftet PLOS One.
Det skriver mediet Popular Science.
Videnskab.dk har før beskrevet fænomenet, da selvsamme studie var i preprint, men enhver undskyldning for at vise nye optagelser af de irritable blæksprutter er en god en.
Forskerne dokumenteret første gang kaste-adfærden hos de fascinerende ottearmede havdyr ud fra Jervis Bay i det sydøstlige Australien. Deres observationer peger på, at nogle af kastene, som rammer andre blæksprutter, er målrettede og spiller en social rolle.
»Det er en sjælden dyreadfærd at kaste med genstande, der er målrettet af kasteren. Og at gøre det under vand, selv på en kort afstand, virker usædvanligt og ret svært, hvilket gør det til en endnu mere slående adfærd,« deler studiets hovedforfatter, David Scheel, til Popular Science.
Blækspruttens mørke hudfarve indikerer, at den er aggressiv. Her kaster den jord på en anden blæksprutte. (Video: Godfrey-Smith et al., 2022, PLOS ONE)
På flere undervandsoptagelser er blæksprutterne fanget i at kaste silt eller skaller flere kropslængder væk. Det gør de ved at ramme det med en hård vandstråle fra deres sifon, en rørformet muskel, som de kan ændre retningen af.
En anden vild egenskab, blæksprutter har, er at skifte hudfarve på et splitsekund. Skifter de til en mørkere farve, er det ofte forbundet med aggression. Og netop de mørkfarvede blæksprutter, som blev filmet på undervandsoptagelserne, så ud til at være mere tilbøjelige til at kaste kraftigere og ramme en anden blæksprutte, deler studiets forskere.