Fældning af Amazonas kan slippe nye, farlige infektionssygdomme løs
Amazonas brænder

Fældning af Amazonas-regnskoven kan muligvis blive en kilde til spredning af nye infektionssygdomme, når vilde dyr og mennesker kommer i kontakt med hinanden. (Foto: Shutterstock)

Fældning af Amazonas-regnskoven kan muligvis blive en kilde til spredning af nye infektionssygdomme, når vilde dyr og mennesker kommer i kontakt med hinanden. (Foto: Shutterstock)

30 april 2020

I den brasilianske Amazonas-regnskov gemmer sig et væld af dyrearter og sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

I takt med at afskovningen i Brasilien fortsætter, advarer forskere om, at den ikke kun bidrager til klimaforandringer. Afskovningen kan også få nye, farlige infektionssygdomme til at hoppe fra vilde dyr til mennesker, ligesom vi har set i den nuværende corona-pandemi.

Det skriver Climate News Network.

»Forbindelsen mellem fældning af regnskoven og smitsomme sygdomme er bare endnu en konsekvens af afskovning, der kommer oveni at miste Amazonas-regnskovens biodiversitet og skovens afgørende rolle for at undgå global opvarmning og sikre vandets cyklus,« siger Philip Fearnside, professor ved Department of Environmental Dynamics på National Institute for Research in Amazonia i Brasilien, til Climate News Network. 

Han er medforfatter på det nye studie, udgivet i Annals of the Brazilian Academy, der undersøger effekterne af afskovningen.  

Mange 'nye' menneskesygdomme stammer fra patogener overført fra vilde dyr, som det formentlig også er tilfældet med den nye coronavirus.

Og Amazonas-regnskoven rummer et stort antal dyrearter med patogener, der potentielt kan overføres til mennesker, fortæller Philip Fearnside til Climate News Network.

Advarslerne i det nye studie kommer ikke som nogen nyhed, mener Ana Lúcia Tourinho, professor ved Institut for Natur-, Human- og Samfundsvidenskab ved Mato Grosso Universitet i Brasilien.

»Forskere har i mindst to årtier gentaget advarslen: Når populationer bevæger sig ind i skovene, øges risikoen for at mikroorganismer, som indtil da har været i ligevægt, migrerer til mennesker og kræver ofre,« siger hun til Deutsche Welle.

»Det er derfor, nyheden om udbredelsen af den nye coronavirus fra Kina, som har spredt sig over hele verden, ikke var en overraskelse,« fortsætter hun.

Når virusser er isoleret i dybe skove, udgør de ikke en trussel overfor mennesker, siger professor Ana Lúcia Tourinho til Deutsche Welle.

Problemet opstår, når virussernes naturlige infektionsmål - det vil sige andre levende organismer - går til grunde, og andre levende organismer, som for eksempel mennesker, tager deres plads.

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.