Få tips til at aflæse din kats ansigt - og test dine evner som 'katte-hvisker'
Det kan være svært at aflæse kattens afdæmpede ansigtsudtryk, men ved hjælp af moderne teknologi kan vi måske få en bedre forståelse for vores kæledyr.

Det er desværre ikke alle katte, der er lige udtryksfulde. Her er det internetfænomenet Grumpy Cat, der afgik ved døden i 2019. (Foto: Shutterstock)

Det er desværre ikke alle katte, der er lige udtryksfulde. Her er det internetfænomenet Grumpy Cat, der afgik ved døden i 2019. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Man siger, at øjet er sjælens spejl, og ifølge forskningen gælder det måske også for vores firbenede venner.

Lige siden vores allesammens yndlings-naturforsker, Charles Darwin, vendte op og ned på vores forståelse af verden, har vi været fascineret af, hvordan dyr kommunikerer ved hjælp af forskellige ansigtsudtryk, og hvordan forskellige arter udtrykker sig på ens måder.

Alligevel var det ikke indtil for nylig, at forskere begyndte at undersøge dyreansigter mere systematisk for at finde ud af, hvad deres ansigtsudtryk siger om deres følelser.

Det meste af forskningen har fokuseret på at forstå, hvordan dyr reagerer på smerte ved at bruge såkaldte 'grimasse-skalaer'.

Grimasse-skalaer består af en række billeder, der viser, hvordan et dyrs ansigtsudtryk forandrer sig, når det bliver udsat for henholdsvis ingen, moderat eller voldsom smerte.

Disse studier blev oprindeligt udført på mus, men lignende skalaer er sidenhen blevet udviklet til en række andre dyr, som heste, kaniner, ildere, smågrise, får, rotter og katte.

Interessant nok minder de ansigtsudtryk, som flere af dyrene laver, når de bliver udsat for smerte, om hinanden. De klemmer øjnene sammen, deres næser bliver anspændte, og mund, kinder og ører bliver en smule forfladiget og tilbagetrukket.

Holder kortene tæt til kroppen

Selvom forskningen kan hjælpe os med at forstå dyrene bedre, så er der stadig lang vej til, at vi opnår den såkaldte ‘Kong Salomons Ring’ - evnen til at tale med dyr.

Én af udfordringerne ved at forstå dyr er, at vi ofte prøver at overføre de udtryk på dyrene, som vi kender fra os selv, selvom de fleste dyr har en helt anden ansigtsmuskulatur, de bruger på en anderledes måde.

Vi tillægger ofte andre dyr de samme følelser og udtryk, som vi mennesker selv har. (Foto: Shutterstock)

Og så er det desuden svært at sammenligne ansigtstræk fra dyr med forskelligt udseende. En rundhovedet perserkat ser eksempelvis markant anderledes ud end den mere langørede og langnæsede siameser. 

Især katte kan finde på at holde kortene tæt til kroppen, når det kommer til smerte. Kattens forfædre var ensomme og meget territoriale dyr, som ofte måtte skjule sig fra større rovdyr.

TEST: Er du en 'katte-hvisker'?

Omtrent 13 procent er usædvanlig gode til at tolke kattes ansigter, indikerer et online-studie fra 2019. Læs en sammenfatning af studiets resultater her.

 • I studiet indgår resultaterne fra 6.300 mennesker fra i alt 85 forskellige lande.
 • I gennemsnit havde testpersonerne 59 procent rigtige svar.
 • Kvinder fik generelt bedre resultater i testen end mænd.
 • 'Katte-hviskere' var oftere dyrlæger eller veterinærsygeplejersker.
 • Men kattejere var generelt ikke bedre til at tolke kattes ansigter end andre.

Test din egen evne til at tolke kattes ansigter her

Derfor gør katte ikke et stort nummer ud af det, når de lider, og det kan være vanskeligt at gennemskue. Ofte vil de bare blive en smule stille, trække sig tilbage eller bare lade som ingenting. Deres ansigtsudtryk er altså diskrete, og det kan være svært for mennesker at afkode.

Fortolkning af udtryk

Det kan være en anelse anstrengende at undersøge disse kryptiske og diskrete forandringer i kattens ansigtsudtryk, og derudover kræver det træning.

Derfor er der opstået en større interesse for, hvordan man ved hjælp af såkaldt machine learning kan automatisere analysen af både mennesker og andre dyrs ansigtsudtryk ved hjælp af algoritmer og statistik.

Hvad der generelt har manglet i denne forskning, er et mindre fokus på mennesker og tilgengæld flere systemer med fokus på andre dyrearter.

Og det var motivationen bag vores seneste forskning med fokus på katte, hvilket dannede grundlag for målsætningen om at udvikle automatiseret analyse af ansigtsudtryk.

Ved brug af en teknik, som normalt bruges til at måle knogler, analyserede vi næsten 1.000 billeder af katteansigter, baseret på viden om, hvordan katteansigter bevæger sig samt deres underlæggende ansigtsmuskulatur.

Ved at sammenligne billeder af katte fra før og efter kirurgiske indgreb var vi i stand til at identificere de udtryk, som hos katten er forbundet med smerte.

Vi fandt en række nøgleudtryk:

Katte har små ændringer i deres ansigtsudtryk til fælles, når de føler smerte. Se en forklaring af markørerne under billedet. (Foto: The Conversation/Lauren Finka)

 • i. Ørerne bliver spidse med længere afstand mellem hinanden.
 • ii., iii., iv. Mund og kinder trækker sig sammen og rykker tættere mod næsen og op mod øjnene.
 • v. Øjnene bliver en anelse smallere.
 • vi. Ørernes ydre skifter form - det højre øre bliver en anelse smallere og rykker længere ned mod siden af ansigtet.
 • vii. Næsen peger en smule mere nedad samt en smule til venstre.
  Forskerzonen

  Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

  Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

  Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden

Får vi apps, der forstår kattes ansigter?

Selvom disse forandringer i kattens ansigtsudtryk kan virke åbenlyse, når man ser på den enkelte kat, så er forskellene ret små, når man ser på hele populationen. Det skyldes højst sandsynligt store forskelle i de enkelte kattes udseende.

Det betyder, at man i praksis sagtens kan komme til at overse de udtryk, som knytter sig til smerte - især hvis ens dyrlæge ikke ved, hvordan den enkelte kat normalt ser ud.

Den gode nyhed er, at kattens ejer derfor faktisk selv kan være bedst egnet til at fortolke disse mindre ændringer.

Og så kan det være, at der en dag kommer en app, som ved at analysere en kats ansigt kan hjælpe med at finde ud af, om den lider.

Denne metode kan på sigt også bruges til at undersøge følelser og udtryk blandt andre arter. Så måske får vi snart et værktøj lige ved hånden, der kan hjælpe os med at kommunikere med vores kæledyr.

Lauren Finka hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Johan Storgaard Jespersen.

The Conversation

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker