Er der liv i rummet? Vi har spurgt fem forskere
Hvad tror forskerne egentlig selv? Er det kun er et spørgsmål om tid, eller kommer de med et rungende 'nej'?
Aliens rumvæsener UFO'er rummer galakser Jorden bakterier bjørnedyr liv udenjordisk astronomi radiosignaler kommunikation

Et uforklarligt objekt på himlen er ikke nødvendigvis et bevis på, at der findes aliens. (llustration: Shutterstock)

Et uforklarligt objekt på himlen er ikke nødvendigvis et bevis på, at der findes aliens. (llustration: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Der har været masser af spekulationer i forbindelse med indholdet af en uklassificeret rapport af Pentagon's Unidentified Aerial Phenomenon Task Force (UAPTF), som undersøger UFO-observationer.

Dokumentet, der forventes at blive publiceret 25. juni, vil angiveligt levere et omfattende resumé af, hvad den amerikanske regering ved om UAP'er (Unidentified Aerial Phenomena) - eller for at bruge det mere populære udtryk, UFO'er.

Selvom rapporten endnu ikke er offentliggjort, publicerede New York Times noget, som angiveligt er en forsmag på resultaterne.

Den amerikanske avis hævder, at informationerne stammer fra unavngivne højtstående embedsmænd, der er fortrolige med rapportens indhold.

NY Times: Ingen klare beviser for aliens

Ifølge New York Times' kilder leverer rapporten ikke en klar forbindelse mellem mere end 120 UFO-observationer i løbet af de seneste 20 år og muligheden for, at Jorden har haft besøg af rumvæsener.

Hvis vi skal tro kilderne, er der tydeligvis stadig ikke god grund til at fortolke et uforklarligt objekt på himlen som bevis på aliens. 

Men betyder det, at der ikke er aliens derude et eller andet sted i universet?

Og hvis der er, vil vi nogensinde finde dem? Eller er de så forskellige fra os, at det at 'finde' dem er umuligt i en meningsfuld forstand?

Fire ud af fem forskere svarer ja til, at der er liv i rummet

Vi har spurgt fem forskere, om de tror, der findes liv i rummet - og fire af dem svarer ja.

 

Herunder kommer deres uddybede svar:

1) Astrobiolog: Ja

Jonti Horner er professor i astrobiologi ved University of Southern Queensland, Australien

Jeg mener, at svaret helt bestemt er 'ja'. Men jeg tror, det virkelige spørgsmål er, om rumvæsenerne er tæt nok på os, til at vi kan opdage dem?

Liv i rummet aliens findes de

Jonti Horner, professor i astrobiologi ved University of Southern Queensland, Australien.

Rummet er ufatteligt stort. I de seneste par årtier har vi lært, at næsten alle stjerner i kosmos har planeter. Vores galakse, Mælkevejen, anslås at have op til 400 milliarder stjerner. 

Hvis hver af stjerne har fem planeter, har vi to billioner planeter i vores galakse alene. Og vi ved, at der er flere galakser i kosmos, end der er planeter i Mælkevejen.

Sagt med andre ord er der en masse fast ejendom derude. Og med så stor mangfoldighed finder jeg det umuligt at tro, at Jorden er den eneste planet med liv - inklusiv intelligent og teknologisk avanceret liv.

Men vil vi nogensinde finde dette udenjordiske liv? Det er et svært spørgsmål.

Forestil dig, at én ud af en milliard stjerner er vært for en planet, der kan udvikle teknologisk avanceret liv, som er i stand til at gøre opmærksom på sin eksistens i kosmos. Så ville vi stå med 400 stjerner i vores galakse med teknologisk avanceret liv.

Men vores galakse er enorm - 100.000 lysår fra den ene ende til den anden. Galaksen er så stor, at disse stjerner i gennemsnit ville være omkring 10.000 lysår fra hinanden. Det er alt for langt væk til, at vi kan høre andre skabningers signaler (i det mindste på nuværende øjeblik) - medmindre de er langt kraftigere end noget, vi kan sende!

Så selvom jeg tror, at der findes liv i rummet, tror jeg på samme tid, at det vil være forbløffende svært at finde bevis på det.

2) Astrofysiker: Ja

Steven Tingay er æresprofessor i radioastronomi ved Curtin University, Australien

Ja, men det er noget af en påstand. Så lad os lige gøre det helt klart, hvad vi taler om.

Liv i rummet aliens findes de

Steven Tingay, æresprofessor i radioastronomi ved Curtin University, Australien.

Min definition af ordet 'alien' er al slags liv, som vi forstår det på Jorden, bosiddende andre steder end på Jorden.

Når det er sagt, er der i øjeblikket ingen detaljeret konsensus om definitionen af 'liv'. Det er et meget komplekst koncept. 

Men hvis vi fandt noget som eksempelvis bakterier et andet sted end på Jorden, ville jeg klassificere det som liv i rummet.

Universet har hundreder af milliarder galakser, som hver kan bestå af mange milliarder stjerner. De fleste af disse stjerner har hver især mindst én planet. 

Disse planetariske systemer bliver skabt af en rig blanding af grundstoffer, blandt andre alle de grundstoffer, der bliver betragtet som essentielle for 'liv'. 

Så det er svært at tro, at den særlige blanding af forhold, der resulterede i ‘liv’, kun fandt sted på Jorden og ikke på billionvis af andre planeter i universet.

Men vi ved stadig ikke, om dette liv er som bakterier, eller om det er en spændende ‘teknologisk avanceret civilisation’, vi kan kommunikere med. 

En betydelig indsats er i gang for at søge efter fremmede civilisationer, der muligvis bruger teknologier, som ligner vores, såsom kraftige radioteleskoper, der kommunikerer ved hjælp af radiobølger fra fjerne planetariske systemer.

Og så er det selvfølgelig muligt, at vores definition af 'liv' viser sig at være ret snæver, og at aliens - uanset hvor de er - spiller efter et helt andet sæt regler.

3) Planetforsker: Ja

Helen Maynard-Casely er senior instrument-forsker ved Australian Nuclear Science and Technology Organisation

Jeg er af den opfattelse, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi finder noget, der ligner biologi et andet sted end på Jorden. 

Liv i rummet aliens findes de

Helen Maynard-Casely, senior instrument-forsker ved Australian Nuclear Science and Technology Organisation.

Det skyldes, at vi i stigende grad i vores solsystem finder forskellige potentielle 'lommer', der kan være vært for liv, som vi kender det. 

Overvej for eksempel de dybe ‘oceaner’ under islaget på Europa og Ganymedes (to af Jupiters store måner): Det er steder, hvor temperaturen er helt rigtig, og der er også adgang til vand og mineraler.

Men det er set fra en meget Jorden-centreret synsvinkel, og selvfølgelig kan udenjordisk liv være meget anderledes end vores eget. Derfor er jeg virkelig begejstret for yderligere udforskning af Saturns måne Titan. 

Titan har en lang række interessante molekyler på overfladen, såvel som aktive vejrsystemer til at transportere dem omkring - også indenfor vores solsystem. Og vi ved, at der er andre solsystemer i vores galakse.

Når vi taget højde for alt det ovenstående, føles det virkelig mere og mere uundgåeligt, at vi finder en niche for en eller anden aktiv biologi et eller andet sted. Kan det mon hilse på os? Tja, det er straks et andet spørgsmål.

4) Rumteknologi-forsker: Ja

Rebecca Allen er koordinator ved Swinburne Astronomy Online samt programleder af Microgravity Experimentation ved Swinburne University of Technology, Australien

Ja, men de ligner os sandsynligvis ikke.

Liv i rummet aliens findes de

Rebecca Allen, koordinator ved Swinburne Astronomy Online samt programleder af Microgravity Experimentation ved Swinburne University of Technology, Australien.

Det anslås, at der eksisterer mere end 100 milliarder planeter alene i vores galakse (omkring seks milliarder af dem er potentielt jordlignende). 

Derfor er sandsynligheden for, at der eksisterer liv andre steder, stor - men dog ikke bekræftet.

Når vi hører ordet 'alien', danner vi os normalt et billede af en humanoid livsform i hovedet. Men selv på Jorden er den mest dominerende livsform meget ældre, mindre og mere modstandsdygtig. 

Jeg taler selvfølgelig om mikroorganismer. Disse organismer trodser videnskaben ved at eksistere, hvor livet egentlig ikke har noget at gøre, såsom i slammet omkring vulkanske ventilationskanaler hydrotermiske væld. 

Jeg tør vædde på, at der findes udenjordisk liv som disse 'ekstremofiler'.

Faktisk sendte NASA netop et hold af bittesmå bjørnedyr som 'astronauter' til Den Internationale Rumstation, så menneskelige astronauter kan undersøge, hvordan de klarer i dette ekstreme miljø. 

Livets 'nøgleingredienser' bliver fundet i vores solsystem, så det ser ud til, at Jordens mest sejlivede livsform sandsynligvis er spredt på tværs af galaksen.

Men hvad med mere avanceret liv? Realiteten er, at rummet er kæmpestort. Og fra Kepler-missionen lærte vi, at det er svært at finde andre verdener, endsige identificere en, der ligner Jorden.

Desuden tog det flere milliarder år for avanceret liv at trives på Jorden, så der er kun en lille chance for, at vi finder en lignende art af aliens.

Men håbet lever, og forskere fortsætter med at bruge avancerede radioteleskoper til at søge efter nye former for radiokommunikation.

5) Astrobiolog: Nej

Martin Van Kranendonk er professor ved University of New South Wales (UNSW Sydney)

Et enkelt svar på dette spørgsmål er: 'nej'.

Liv i rummet aliens findes de

Martin Van Kranendonk, professor ved University of New South Wales (UNSW Sydney).

Hvis vi bruger rent empiriske data og antager, at spørgsmålet refererer til alle former for udenjordisk liv, der ikke er relateret til menneskelig aktivitet, så må svaret - så vidt vi ved - være nej.

Men selvfølgelig er vores viden om dette spørgsmål begrænset; vi har ikke undersøgt alle hjørner af universet for tegn på liv, og vi ved ikke engang, hvad der kan være 'liv' i et andet kemisk system, da vi ikke har en definition på kulstofbaseret liv - ikke engang her på Jorden.

Så måske lyder et mere uddybende svar, at vi ikke ved det.

Måske vil vi aldrig være i stand til definitivt at besvare dette spørgsmål. Men selvfølgelig bliver der gjort et stort stykke arbejde for at finde ud af det.

Måske vil vi en dag finde ud af, om vi har interplanetære naboer, eller om vi er helt alene. Måske vil vi aldrig finde ud af det.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk