Er denne fisk frosset til is, mens den var i gang med at sluge en anden fisk?
Vild video viser, at en gedde tilsyneladende er frosset til is, midt imens den er i gang med at sluge en anden fisk. Hvordan det kan være gået til, og er det fup? Vi finder svar.

Denne gedde med en sol-aborre i gabet ser ud, som om den er frosset i isen, lige i det øjeblik den fangede byttet. Her fortæller den ene af brødrene, hvordan de opdagede det mærkelige syn. (Video: Trendy Outdoorsman)

Denne gedde med en sol-aborre i gabet ser ud, som om den er frosset i isen, lige i det øjeblik den fangede byttet. Her fortæller den ene af brødrene, hvordan de opdagede det mærkelige syn. (Video: Trendy Outdoorsman)

En fantastisk video med en rovfisk, fanget af frosten midt under sit måltid - en anden fisk - deles i øjeblikket vildt på de sociale medier.

Videoen (se den ovenfor) viser en fisk, der er frosset fast i isen i en sø. En mand med en motorsav skærer en firkant rundt om fisken og trækker hele isblokken op.

Det viser sig så, at der under fisken faktisk hænger en anden, større, fisk, og nærbilleder afslører, at denne er i fuld gang med at sluge den første fisk. Det ser ud, som om fiskene er frosset lige midt i dødskampen.

Men er det fup? Har nogen for eksempel placeret fiskene der og ladet dem fryse? Eller kan scenariet finde sted naturligt? 

Læserne er splittede. Nogle foreslår at søen har været underafkølet, og vandet pludseligt er stivnet, fordi fiskene slog med halen. Andre er overbeviste om, at det er fingeret.

Spørg Videnskaben er på sagen.

To brødre står bag videoen

Allerførst dykker vi ned i baggrunden for den utrolige video.

Videoens ophavsmænd viser sig at være to amerikanske brødre Anton og Alex Babich.

De lavede videoen efter en isfisketur på Wawasee søen i det nordlige Indiana, hvor de stødte på den utrolige scene.

Frossen fisk gedde fisk i munden

Den frosne fisk er en gedde med en sol-aborre i gabet. (Foto: Fra YouTube/ Trendy Outdoorsman)

Begejstrede delte de et foto på facebook, men på internettet troede folk ikke på dem, og derfor besluttede de at skære fiskene fri og filme det hele. Så gik videoen viralt.

Det efterlader os med spørgsmålet om, hvordan det kan være sket?

Gedden fik byttet galt i halsen og døde

På Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet har marinbiolog og fiskeekspert Peter Rask Møller allerede selv set videoen, og han mener, at der er en ganske logisk forklaring.

»Jeg er ikke overrasket. Jeg synes ikke, at det er specielt mystisk - for mig er det ret tydeligt, at det er en gedde, der har gabt over et lidt for stort bytte. Det sker jævnligt og så bliver den mere eller mindre kvalt og kan hverken få det frem eller tilbage,« siger Peter Rask Møller.

Gedden er nemlig en glubsk rovfisk, udrustet med et drabeligt mundtøj fyldt med bagudrettede tænder.

»Den har helt afsindigt mange tænder - ikke bare på kæberne, men også i ganen mod mundloftet er den fuldstændig spækket med tænder,« siger Peter Rask Møller.

»De bagudrettede tænder er rigtig smarte, når man skal hindre et bytte i at slippe væk, men knap så smart, hvis skal spyttes ud igen. Som regel er der ingen problemer, men ind i mellem går det galt.«

Frossen fisk gedde fisk i munden

At gedder kan risikere at dø, fordi de tager munden for fuld, er der set flere eksempler på. Bl.a. skriver fiskeri-entusiasten Jess Glargaard, der står bag bloggen Gnisten, at han på en geddetur blev mødt af et voldsomt syn. »Tæt under land lå en stor gedde i vandoverfladen godt rådden. Ved nærmere eftersyn kunne jeg konstatere, at der hang en pæn gedde ud af gabet og kæmpen måtte være kvalt.« (Foto: Gnisten)

Søen er frosset, inden gedden er forrådnet

Ifølge Peter Rask Møller er det ikke unormalt at finde gedder, der er kvalt i deres bytte, og der er sågar historier om gedder, der har bidt om hovedet på en svane og ikke har kunnet slippe.

»Så har man fundet begge døde i sådan en giganternes kamp,« siger Peter Rask Møller.

Det, han mener, der må være sket, er, at gedden er blevet kvalt, og så er søen frosset til, mens de to fisk har flydt rundt i overfladen.

»I den her meget kolde periode går forrådnelsen meget langsomt, og så kan de jo godt flyde rundt i nogle uger. Så kommer der frostvejr og is, og bum, så har man det, der er vist på filmen. Det er så lidt heldigt, at de lige ligger sådan der,« siger han.

Hvor er ådselæderne?

Men der er én ting som undrer Peter Rask Møller.

»Det mest mærkelige er i virkeligheden, at der ikke har været en måge og spist den lækkerbisken, der lå der. Hvis det havde været i Danmark, var der ikke gået længe, før en måge eller en ræv var kommet forbi og havde splittet den ad,« siger han.

»Men overgangen fra vand til is kan godt gå hurtigt, det kender jeg fra mig selv, at man går ud om aftenen, og der er ikke is på, og så næste morgen er der is på.«

Frossen fisk gedde fisk i munden

I virkeligheden er der kun én ting, der ikke helt giver mening ifølge Peter Rask Møller, nemlig, hvorfor der ikke har været en måge og spist den dobbelte lækkerbisken, inden den frøs til is. (Foto: Shutterstock)

Underafkøling kan have spillet ind

Nogle læsere foreslår, at der kan være tale om underafkølet vand, hvor fiskenes bevægelser har udløst isdannelsen.

Det fænomen kender man måske fra et partytrick med en øl, der pludselig forvandles til is, i det øjeblik man stiller den på bordet.

Væsker kan nemlig holde sig flydende, selv om de er kølet ned under deres frysepunkt. Det er, fordi der skal sættes en kim til den første lillebitte iskrystal, som resten af isen kan gro ud fra.

Normalt gror iskrystaller ud fra små urenheder i væsken, men processen kan også begynde mekanisk, hvis vandet trykkes lidt sammen, og så falder vandmolekylerne så at sige på plads i en krystalstruktur.

En underafkølet væske kan på den måde skifte fra flydende til fast meget hurtigt.

Men spørgsmålet er, om sådan noget kan ske i naturen, f.eks. på overfladen af en sø?

Søen kan have være lokalt underafkølet

Vi har spurgt en professor fra Institut for Mikro- og Nanoteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, Jakob Bohr, som tidligere har hjulpet os med spørgsmål om underafkølede væsker.

»Jeg tror ikke på, at det kan ske i hele søen, men den kan være lokalt underafkølet, specielt tæt ved overfladen,« siger Jakob Bohr.

Han peger på, at vi kender det fra isslag, som er et ret hyppigt fænomen på denne årstid, hvor underafkølede vanddråber mekanisk forvandles til is i det øjeblik, de rammer jorden.

Frossen fisk gedde fisk i munden

Fiskene kan være frosset hurtigt ud fra samme princip, som når man laver et partytrick med en øl, der pludselig forvandles til is. Væsker kan nemlig holde sig flydende, selv om de er kølet ned under deres frysepunkt, indtil man tricker isdannelsen gennem en første lillebitte iskrystal. (Foto: YouTube, Brian Brushwood)

Kunne være instant-frys i overfladen

Scenariet med underafkøling, som har fanget fiskene, i det øjeblik de sprællede, kræver dog nogle særlige forhold:

»Hvis det var helt vindstille, og der ikke var for meget snavs, så vandet var rent, så er det måske muligt.«

Samtidig skal der være nattefrost med kraftig kuldeindstråling, som sammen med en kølende effekt fra fordampning, kan give en lokal underafkøling af overfladen, hvor isen så dannes, idet fiskene spræller med halen.

»Det, kan man forestille sig, vil være nok til, at fiskene kan sidde fast, men det er jo kun en hypotese,« siger Jakob Bohr.

»Jeg synes ikke, at det lyder usandsynligt, at der kan være noget underafkøling, som har bidraget. Men jeg synes da også, den biologiske forklaring lyder rimelig god.« 

Så det bliver også konklusionen på spørgsmålene.

Selv om det ser helt vanvittigt ud, at gedden lige er blevet frosset fast i isen i det øjeblik, den fangede sin middagsmad, er det faktisk ikke så usandsynligt et scenarie, som man skulle tro.

Den mest oplagte forklaring er altså, at gedden er blevet kvalt, da den forsøgte at spise sit bytte, og de to fisk er drevet rundt i et stykke tid i overfladen, inden de frøs fast. Men underafkøling af søen kan ikke udelukkes at have spillet en rolle – og kan måske endda have fanget fiskene i selve kampen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk