Enormt hul i antarktisk gletsjer skyld i aggressiv nedsmeltning
01 februar 2019

Nye avancerede satellitmålinger af en antarktisk gletsjer har afsløret, at et kæmpe hulrum i gletsjeren leder til aggressiv nedsmeltning af isen.

Hulrummet er næsten 300 meter højt og vokser hastigt i bunden af gletsjeren ’Thwaites’ i Vestantarktis.

Det skriver NASA’s forsknings-og udviklingscenter, The Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Målingerne er en af ​​flere foruroligende opdagelser, der er rapporteret i en ny NASA-ledet undersøgelse af den smeltende gletsjer, skriver JPL.

Resultaterne understreger behovet for nøje observationer af de antarktiske gletsjeres undersider, i forhold til at beregne hvor hurtigt det globale havniveau vil stige – altsammen en konsekvens af klimaforandringerne.

LÆS OGSÅ: Hvor hurtigt vil Antarktis hæve sig, når isen smelter?

»Størrelsen på hulrummet under gletsjeren spiller en vigtig rolle i smeltningen af is,« siger en af forfatterne bag studiet, Pietro Milillo til JPL.

»I kraft af, at mere varme og vand kommer ind under gletsjeren, vil den smelte endnu hurtigere end ellers,« tilføjer ph.d. i miljøteknologi Pietro Milillo, tilknyttet JPL i Californien.

LÆS OGSÅ: Indlandsisen smelter nedefra, og gletsjere er på vej i havet

Thwaites er på størrelse med Florida og er i skrivende stund skyld i cirka fire procent af havniveau-stigningerne på globalt plan.

Gletsjeren alene rummer nok is til at hæve verdenshavene med lidt over 65 centimeter, hvis al isen går tabt, og udgør derfor en alvorlig trussel.

Forskerne bag det nye studie vurderer, at resultaterne er essentielle for videre forskning i Thwaites-gletsjeren, da man ved at forstå detaljerne, omkring hvordan gletsjeren smelter, bedre kan forudse omfanget af havniveaustigningerne i de kommende årtier.

Det nye studie er publiceret i det naturvidenskabelige tidsskrift Science Advances.

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.