Energi-industriens 'fracking' skaber jordskælv i Canada
Kilde: 
18 november 2016

Fracking bliver en stadig mere populær teknik iden for olie- og gasindustrien til at øge udbyttet ved boringer i skiferlag. Det sker ved at pumpe vand, sand og væske med tilsætningsstoffer under højt tryk ned i boringen, hvilket skaber revner og sprækker og dermed giver øget passage for olien eller gassen.  

Kritikere anklager blandt andet med metoden for at øge risikoen for nærliggende jordskælv i USA. Det har dog hidtil været svært for forskere at bevise en direkte sammenhæng.  

Men i Canada er en række jordskælv i Alberta i løbet af de seneste fem år nu blevet tilskrevet fracking af forskere fra University of Calgary. Det skriver nytimes.com.

Deres nye studie er udgivet i tidsskriftet Science. 

Jordskælvene opstod både på grund af højere pres under frackingen og efterfølgende af ændringer i det underjordiske pres som følge af den blivende frackingvæske, konkluderer forskerne. Det kan med tiden føre til flere jordskælv.  

»Hovedbudskabet er, at den primære årsag til den injektions-forårsagede seismicitet (forekomst af jordskælv, red.) er, at det vestlige Canada er anderledes end det centrale USA,« siger David Eaton, som er professor i geofysik ved University of Calgary og medforfatter på studiet, ifølge nytimes.com.

Forskerne bag det nye studie håber at blive klogere på, hvorfor Canadas undergrund reagerer anderledes end USA's på frackingen. Resultaterne kan hjælpe myndighederne med at igangsætte initiativer for at undgå afledte jordskælv.   

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.