En gylden ring, dansende polarlys og kosmiske farveorgier: Årets astrofoto er kåret
Læn dig tilbage, og nyd nogle af universets mest spektakulære syn med vinderne af Astronomy Photographer of the Year 2021.
Astronomy Photography of the Year 2021 The Golden Ring fotokonkurrence astronomi

‘The Golden Ring’, dette års samlede vinderfoto. (Foto: © Shuchang Dong/APY2021)

‘The Golden Ring’, dette års samlede vinderfoto. (Foto: © Shuchang Dong/APY2021)

Dommerne har talt, og vinderne af Astronomy Photographer of the Year-konkurrencen er fundet.

Hæderen som ‘Overordnet vinder’ går til kinesiske Shuchang Dong, som fotograferede solformørkelsen i 2020 til kategorien ‘Vores sol’. Han var rejst til Tibet, hvor de normalt skyfri forhold egner sig godt til himmelrettet fotografi, men det skulle ikke være tilfældet på selve dagen.

Det hjalp måske Shuchang Dong, for han evnede at indgyde det årlige himmelfænomen med mystik og en fængende enkelthed, som viste sig at være en vinderkombination. Således lød begrundelsen hos den ene af konkurrencens dommere:

»Perfektion og simplicitet, det kan føre til et vinderbillede. Den kvadratiske beskæring og ringens mystik skaber en spænding, og den tågede, blålige himmel komplementerer den gule ring. Et sandt mesterværk.«

Shuchang Dong må siges at være steget hurtigt til tops: For kun to år siden, i 2019, vandt han en delt førsteplads i kategorien ‘Bedste nybegynder'.

Du får her et udsnit af vinderbillederne fra de forskellige kategorier. Resten, inklusive alle andenpladser og ‘honorable mentions’, kan findes på Astronomy Photography of The Year’s hjemmeside, som er værd at besøge.

Videnskab.dk skrev også om konkurrencen, da vinderkandidaterne blev annonceret, hvilket du kan læse om i denne artikel

Vores måne

Astronomy Photography of the Year 2021 fotokonkurrence astronomi

Det ligner et foto af Jorden taget fra Månen, men det er det ikke. Månens ujævne overflade ses rigtignok i forgrunden, men billedet er taget med et teleskop her på Jorden, og planeten i baggrunden er Venus, som er på nippet til at blive skjult af Månen. (Foto: Beyond the Limb © Nicolas Lefaudeux/APY2021)

Planeter, kometer og asteroider

Astronomy Photography of the Year 2021 fotokonkurrence astronomi

Her ses en komet suse henover nattehimlen. Hele lysets farvespektrum ser ud til at blive afspejlet i de gasser, kometen aflejrer i sin bane. Fotografen var egentlig ude for at fotografere galakser og stjerneskyer, men havde i et perfekt sammentræf glemt at zoome ind, da kometen gjorde sin entre, så kameraet var perfekt centreret. (Foto: A Colourful Quadrantid Meteor © Frank Kuszaj/APY2021)

Stjerner og stjernetåger

Astronomy Photography of the Year 2021 fotokonkurrence astronomi

Syv nætter tog det for fotografen at fange stjernetågen NGC 1499 i al sin pragt. Stjernetåger, også kaldet nebulaer, er store samlinger af støv og gas, som leverer råmaterialet til dannelsen af nye stjerner. NCG 1499, også kendt som 'The California nebula' på grund af sin form, er omkring 100 lysår lang og 1.000 lysår fra Jorden. Farverne i billedet er ikke naturlige: Mange af gasserne er ikke synlige med det blotte øje. I stedet valgte fotografen at koble bestemte farver til specifikke gasser for bedst at illustrere stjerneskyens mangfoldige sammensætning. (Foto: California Dreamin' NGC 1499 © Terry Hancock/APY2021)

Polarlys

Astronomy Photography of the Year 2021 fotokonkurrence astronomi

På vej mod Karastrædet, den nordlige grænse mellem europæiske og asiatiske farvande, fornemmede tredjestyrmand Dmitrii Rybalka, at der var noget i luften. Han skyndte sig ned for at hente sit kamera, løb tilbage til broen, og ganske rigtigt begyndte polarlyset aurora borealis kort efter sin dans henover himlen. (Foto: Polar Lights Dance © Dmitrii Rybalka/APY)

Galakser

Astronomy Photography of the Year 2021 fotokonkurrence astronomi

Et 360-grader panoramabillede af Mælkevejen. For at fange helheden af Mælkevejen, som den kan ses fra Jorden, måtte fotografen rejse mellem den nordlige og sydlige halvkugle. Det endelige resultat tog to år at lave og er en mosaik af billeder. Galaksens centrum ses i toppen af billede, med en gæsteoptræden fra Jupiter som den lysende stjerne lige ovenover. (Foto: The Milky Ring © Zhong Wu)

Himmellandskaber

Astronomy Photography of the Year 2021 fotokonkurrence astronomi

Et mere jordligt perspektiv af Månen, der rejser sig over ørkenen. Fotografen vandrede dybt ind i Death Valley i Californien, hvor han til sidst fandt den rette sammensætning med sandbankerne forneden og Månen foroven. Det endelige resultat er en kombination mellem fire billeder med forskellig eksponering. (Foto: Luna Dunes © Jeffrey Lovelace)

Rettelse 18. september: Den oprindelige beskrivelsen af billedet i måne-kategorien indeholdt desværre en fejl, der nu er rettet. Videnskab.dk beklager.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk