Dommerne har talt, og vinderne af Astronomy Photographer of the Year-konkurrencen er fundet.
Hæderen som ‘Overordnet vinder’ går til kinesiske Shuchang Dong, som fotograferede solformørkelsen i 2020 til kategorien ‘Vores sol’. Han var rejst til Tibet, hvor de normalt skyfri forhold egner sig godt til himmelrettet fotografi, men det skulle ikke være tilfældet på selve dagen.
Det hjalp måske Shuchang Dong, for han evnede at indgyde det årlige himmelfænomen med mystik og en fængende enkelthed, som viste sig at være en vinderkombination. Således lød begrundelsen hos den ene af konkurrencens dommere:
»Perfektion og simplicitet, det kan føre til et vinderbillede. Den kvadratiske beskæring og ringens mystik skaber en spænding, og den tågede, blålige himmel komplementerer den gule ring. Et sandt mesterværk.«
Shuchang Dong må siges at være steget hurtigt til tops: For kun to år siden, i 2019, vandt han en delt førsteplads i kategorien ‘Bedste nybegynder'.
Du får her et udsnit af vinderbillederne fra de forskellige kategorier. Resten, inklusive alle andenpladser og ‘honorable mentions’, kan findes på Astronomy Photography of The Year’s hjemmeside, som er værd at besøge.
Videnskab.dk skrev også om konkurrencen, da vinderkandidaterne blev annonceret, hvilket du kan læse om i denne artikel.
Vores måne

Det ligner et foto af Jorden taget fra Månen, men det er det ikke. Månens ujævne overflade ses rigtignok i forgrunden, men billedet er taget med et teleskop her på Jorden, og planeten i baggrunden er Venus, som er på nippet til at blive skjult af Månen. (Foto: Beyond the Limb © Nicolas Lefaudeux/APY2021)
Planeter, kometer og asteroider

Her ses en komet suse henover nattehimlen. Hele lysets farvespektrum ser ud til at blive afspejlet i de gasser, kometen aflejrer i sin bane. Fotografen var egentlig ude for at fotografere galakser og stjerneskyer, men havde i et perfekt sammentræf glemt at zoome ind, da kometen gjorde sin entre, så kameraet var perfekt centreret. (Foto: A Colourful Quadrantid Meteor © Frank Kuszaj/APY2021)
Stjerner og stjernetåger

Syv nætter tog det for fotografen at fange stjernetågen NGC 1499 i al sin pragt. Stjernetåger, også kaldet nebulaer, er store samlinger af støv og gas, som leverer råmaterialet til dannelsen af nye stjerner. NCG 1499, også kendt som 'The California nebula' på grund af sin form, er omkring 100 lysår lang og 1.000 lysår fra Jorden. Farverne i billedet er ikke naturlige: Mange af gasserne er ikke synlige med det blotte øje. I stedet valgte fotografen at koble bestemte farver til specifikke gasser for bedst at illustrere stjerneskyens mangfoldige sammensætning. (Foto: California Dreamin' NGC 1499 © Terry Hancock/APY2021)
Polarlys

På vej mod Karastrædet, den nordlige grænse mellem europæiske og asiatiske farvande, fornemmede tredjestyrmand Dmitrii Rybalka, at der var noget i luften. Han skyndte sig ned for at hente sit kamera, løb tilbage til broen, og ganske rigtigt begyndte polarlyset aurora borealis kort efter sin dans henover himlen. (Foto: Polar Lights Dance © Dmitrii Rybalka/APY)
Galakser

Et 360-grader panoramabillede af Mælkevejen. For at fange helheden af Mælkevejen, som den kan ses fra Jorden, måtte fotografen rejse mellem den nordlige og sydlige halvkugle. Det endelige resultat tog to år at lave og er en mosaik af billeder. Galaksens centrum ses i toppen af billede, med en gæsteoptræden fra Jupiter som den lysende stjerne lige ovenover. (Foto: The Milky Ring © Zhong Wu)
Himmellandskaber

Et mere jordligt perspektiv af Månen, der rejser sig over ørkenen. Fotografen vandrede dybt ind i Death Valley i Californien, hvor han til sidst fandt den rette sammensætning med sandbankerne forneden og Månen foroven. Det endelige resultat er en kombination mellem fire billeder med forskellig eksponering. (Foto: Luna Dunes © Jeffrey Lovelace)