En grønlandsk kæmpe-gletsjer bliver tykkere og større - men det er ikke et klimamirakel

Jakobshavn Isbræ bliver tykkere, men det er bare en del af et fast nordatlantisk klimamønster. NASA giver en opsamling af historien i videoen her. (Video: NASA Goddard)

Jakobshavn Isbræ bliver tykkere, men det er bare en del af et fast nordatlantisk klimamønster. NASA giver en opsamling af historien i videoen her. (Video: NASA Goddard)

Kilde: 
27 marts 2019

»I første omgang troede vi ikke på det.«

Det fortæller en af forskerne bag en overraskende observation af den grønlandske Jakobshavn Isbræ, der nu vokser sig større, skriver NASA i en pressemeddelelse.

»Vi havde forventet, at Jakobshavn ville fortsætte (med sin afsmeltning, red.), som den har gjort de seneste 20 år,« siger Ala Khazendar, glaciolog ved NASA's Jet Propulsion Laboratory, ifølge pressemeddelelsen.

Jakobshavn har de seneste 20 år været kendt som en af Grønlands hurtigst smeltende gletsjere.

Nu er den accelererende afsmeltning vendt, og Jakobshavn Isbræ bliver tykkere og tager nu til i størrelse ud mod kysten, frem for at trække sig længere ind mod land.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Antarktis' is smelter 6 gange hurtigere end i 1970'erne

Gletsjeren bidrager dog stadig til, at verdenshavene stiger, da den fortsat taber mere is, end den ophober sne, men det sker blot i et langsommere tempo.

Grunden til denne lette opbremsning i afsmeltningen skyldes ifølge forskerne, at den Nordatlantiske havstrøm, der findes omkring 966 kilometer syd for gletsjerens udløb, i løbet af 2016 blev meget koldere.

Vandtemperaturen i nærheden af gletsjeren er nu koldere, end den har været siden midten af 1980’erne.

Temperaturændringerne er dog ikke et klimamirakel.

Det er ifølge forskerne blot et udtryk for en fast svingning i klimaet, der får den Nordatlantiske havstrøm til at blive koldere og siden varmere hvert 5. til 20 år. Klimasvingningerne er kendt som den Nordatlantiske Oscillation (NAO).

Havstrømmen vil igen blive varmere, og siden vil afsmeltningen af Jakobshavn accelerere igen.

LÆS OGSÅ: I Arktis tikker en metanbombe

Derfor skal man ikke se udviklingen som et tegn på, at klimaet er i bedring, fortæller Ala Khazendar til National Geographic.

»Alt dette er en indikator på, hvor følsomme gletsjere er overfor havtemperaturen,« siger Ala Khazendar, der er hovedforfatter bag studiet, som er publiceret i Nature Geoscience.

Faktisk vil afsmeltningen intensiveres yderligere, når perioden med den kolde den Nordatlantiske havstrøm slutter, fortæller Ala Khazendar.

»Over 90 procent af varmen fra drivhusgasserne gør havene varmere. I det lange løb vil denne afkøling gå over. Når det sker, vil gletsjeren trække sig endnu hurtigere tilbage end tidligere,« forklarer han til National Geographic.

LÆS OGSÅ: Klimaforskere skruer lidt ned for frygten for ekstreme havniveaustigninger

LÆS OGSÅ: Himalaya smelter: »Det her er klimakrisen, som du ikke har hørt om«

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.