Elegant eller kluntet? Sådan flyver sommerfuglen
Når en sommerfugl flyver forbi på en flot sommerdag, tænker mange nok, at det er en elegant og smuk skabning. Men sommerfuglens flyveteknik er faktisk lettere kaotisk.

Forskere har observeret og filmet sommerfugle af arten ’Kallima inachus’. Resultatet viser, atsommerfuglens flyveteknik er alt andet end elegant. (Video: Science)

Forskere har observeret og filmet sommerfugle af arten ’Kallima inachus’. Resultatet viser, atsommerfuglens flyveteknik er alt andet end elegant. (Video: Science)

Når sommerfugle flyver, gør de det ved hjælp af deres store vinger, som de slår meget langsomt med.

En sommerfugl slår med vingerne cirka ti gange i sekundet, og det er ikke ret meget. Til sammenligning slår en bi med vingerne cirka 200 gange i sekundet.

En ny video viser, hvordan sommerfugle bevarer kontrollen og vrider deres kroppe under deres atypiske og en smule kaotiske flyvning.

Kurs og højde ændres med kropsvrid

Videoen er blevet til ved, at forskere fra National Taiwan University har observeret og filmet sommerfugle af arten ’Kallima inachus’ eller på engelsk ’Orange oakleaf’ i deres laboratorier.

Videoen viser, hvordan sommerfuglene slår langsomt med vingerne og samtidig vrider kroppen kraftigt ved hvert slag. Når sommerfuglene ændrer på måden, kroppen vrider sig på, kan de ændre kurs og højde.

Forskerne mener, at man ved at studere sommerfugles flyveteknik med tiden kan skabe små flyvende robotter, som kan bruges til overvågning og måske endda i redningsoperationer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Physical Review Letters E.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk