Elegant eller kluntet? Sådan flyver sommerfuglen
Når en sommerfugl flyver forbi på en flot sommerdag, tænker mange nok, at det er en elegant og smuk skabning. Men sommerfuglens flyveteknik er faktisk lettere kaotisk.

Forskere har observeret og filmet sommerfugle af arten ’Kallima inachus’. Resultatet viser, atsommerfuglens flyveteknik er alt andet end elegant. (Video: Science)

Forskere har observeret og filmet sommerfugle af arten ’Kallima inachus’. Resultatet viser, atsommerfuglens flyveteknik er alt andet end elegant. (Video: Science)

Når sommerfugle flyver, gør de det ved hjælp af deres store vinger, som de slår meget langsomt med.

En sommerfugl slår med vingerne cirka ti gange i sekundet, og det er ikke ret meget. Til sammenligning slår en bi med vingerne cirka 200 gange i sekundet.

En ny video viser, hvordan sommerfugle bevarer kontrollen og vrider deres kroppe under deres atypiske og en smule kaotiske flyvning.

Kurs og højde ændres med kropsvrid

Videoen er blevet til ved, at forskere fra National Taiwan University har observeret og filmet sommerfugle af arten ’Kallima inachus’ eller på engelsk ’Orange oakleaf’ i deres laboratorier.

Videoen viser, hvordan sommerfuglene slår langsomt med vingerne og samtidig vrider kroppen kraftigt ved hvert slag. Når sommerfuglene ændrer på måden, kroppen vrider sig på, kan de ændre kurs og højde.

Forskerne mener, at man ved at studere sommerfugles flyveteknik med tiden kan skabe små flyvende robotter, som kan bruges til overvågning og måske endda i redningsoperationer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Physical Review Letters E.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.