Elefanter kan transportere frø op til 65 kilometer

Annonce:

Den afrikanske savanne-elefant kan transportere frø helt op til 65 kilometer, hvilket betyder, at den muligvis vinder førstepræmien for langdistance-transport blandt alle dyr på land. Det viser et nyt studie, skriver sciencemag.org.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Biotropica.

Elefanten, der i øvrigt også tager prisen for det største levende landdyr, kan transportere frø 30 gange længere end fuglene på savannen, mens de har frøene i deres tarme.

»Omfanget af, hvor langt elefanten kan transportere frø, er virkelig en øjenåbner. Det betyder, at elefanter er helt afgørende for bevaringen af økosystemerne på den afrikanske savanne,« siger Greg Adler til sciencemag.org. Han er professor i biologi på University of Wisconsin i USA og er ikke involveret i studiet.

Grunden til, at det styrker økosystemerne at sprede planternes frø over større distancer, er, at det sikrer planternes overlevelse ikke at skulle konkurrere med andre planter i et tæt område, og de er dermed også mindre tilbøjelige til at blive ramt af sygdom.

Flere raske planter betyder mere mad til dyrene, og nogle planter formerer sig af at blive spist. At passere et dyrs fordøjelseskanal kan nemlig øge andelen af frø, der spirer, og frøene er beskyttet af biller, når de er dækket af dyrets ekskrementer.

På den måde sikrer det både dyr og planters overlevelse, når de afrikanske elefanter flytter rundt på frøene.

Annonce:

Forskerne fandt ud af, at det tog cirka 33 timer for en honningmelon at passere elefantens fordøjelseskanal. De sammenholdt disse tal med otte års data fra 38 elefanters bevægelsesmønstre, og regnede derefter ud, hvor langt frøene fra melonen blev transporteret.

For hver enkelt frugt kunne elefanten transportere halvdelen af frøene 2,5 kilometer fra det sted, hvor den blev spist, og én procent af frøene kunne transporteres 20 kilometer.

I få tilfælde kunne frøene rejse hele 65 kilometer i elefanternes tarme – for eksempel i tilfælde, hvor elefanterne rejser langt for at parre sig eller lede efter vand.

pmd

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts