Elefanter kan bedømme mængden af mad alene ved hjælp af lugtesansen
Elefant Snabel Lugtesans

Elefantens snabel er i stand til at dufte kvantitet. Det kan hænge sammen med den store mængde hjernekapacitet, som elefantens lugtesans optager. (Foto: Shutterstock)

Elefantens snabel er i stand til at dufte kvantitet. Det kan hænge sammen med den store mængde hjernekapacitet, som elefantens lugtesans optager. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
04 juni 2019

Man har længe vidst, at elefanter har en ekstremt veludviklet lugtesans, når det kommer til at kende forskel på forskellige dufte.

Men ifølge NewScientist viser ny forskning foretaget af forskere fra City Univeristy i New York, at elefanter ikke blot kan identificere, hvad de lugter - de kan også identificere, hvilken mængde de lugter.

Forsøget blev foretaget ved at stille seks elefanter foran aflukkede spande med forskellige mængder af solsikkefrø, og derefter lade dem vælge deres foretrukne spand. I 69 procent af tilfældene valgte elefanterne spanden med flest solsikkefrø.

LÆS OGSÅ: Elefanter trøster hinanden med snablen

Forskerne tog højde for elefanternes intelligens ved heller ikke selv at være klar over, hvilken spand der indeholdt den største mængde solsikkefrø, for at undgå, at elefanterne kunne aflæse menneskenes adfærd.

Der blev derudover også taget højde for en række andre fejkilder. Blandt andet blev solsikkefrøene løftet op i spanden, så det øverste lag var lige højt, uanset mængden i spanden, så afstanden til frøene ikke påvirkede elefanternes evne til at lugte.

Ifølge Joshua Plotnik, professor i psykologi ved City University, kan forskningen hjælpe med at udvikle tests til at sammenligne elefanters kognitive evner med andre dyrs.

Han fortæller derudover NewScientist, at forskningen muligvis kan bidrage til udviklingen af lugt-afskrækningsmidler, der kan holde elefanter væk fra afgrøder for at undgå konflikter med landmænd.

LÆS OGSÅ: Dårlig lugtesans koblet til højere risiko for demens

LÆS OGSÅ: Elefanter på plyndringstogt får stress

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.