Elefanter er bevidste om deres egen krop

Se elefanten flytte sin krop fra måtten for at løse den opgave, den er blevet stillet. (Video: Cambridge University)

16 april 2017

Asiatiske elefanter forstår, at deres egen krop kan være en forhindring, når de prøver at udføre en opgave. Det er endnu et bevis på deres intelligens og selvbevidsthed, konkluderer et nyt studie fra University of Cambridge. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

For at teste de asiatiske elefanters kropsbevidsthed udviklede forskerne bag det nye studie en ny test, der minder om den bevidsthedstest, hvor man lader børn forsøge at skubbe en indkøbsvogn, som er fastspændt til den måtte, de står på. 

I elefantversionen af testen fastgjorde forskerne en pind til en gummimåtte ved hjælp af et reb. Elefanterne skulle så gå på måtten, samle pinden og og give den til en person foran dem. Forskerne ville undersøge, om elefanterne forstod, at deres krop var en potentiel forhindring i forhold til at løse opgaven, ved at kigge på, hvornår elefanterne indså, at de var nødt til at fjerne sig fra måtten for at kunne aflevere pinden.

Elefanterne forlod i gennemsnit måtten 42 ud af 48 gange i løbet af testen. Til sammenligning forlod de kun måtten tre gange i løbet af kontrolforsøget, hvor pinden, som skulle afleveres, ikke var fastgjort til måtten. 

»Elefanterne forstod, at deres kroppe var en hæmsko, så de gik til side for at kunne løse opgaven. Det betyder, at elefanter måske kan genkende sig selv som adskilte fra andre objekter i deres næromåde. Det vil sige at de, kombineret med deres gode resultater i spejltesten (en anden populær bevidsthedstest, red.), har et selvforståelses-niveau, som er ret sjældent i dyreverdenen,« siger Josh Plotnik, som er gæsteforsker ved University of Cambridge og medforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.

Den nye viden kan ifølge forskerne bag studiet bruges til at styrke vores forståelse af dyrs intelligens generelt, men også til at forbedre samværet mellem elefanter og mennesker i eksempelvis Thailand og Indien.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.