Forskere slår fast: Ingen skjulte rum i faraos grav
tutankhamon nefertiti farao egypten pyramide gravkammer

Kong Tutankhamons gravkammer fotograferet i 1923 – året efter opdagelsen af det. (Foto: Harry Burton/Wikipedia Commons)

Kilde: 
07 maj 2018

Det var under stor bevågenhed, da den anerkendte britiske arkæolog Nicholas Reeves i 2015 fremlagde en ny teori om faraoen Tutankhamons gravkammer. Arkæologen mente nemlig, at graven gemte et hemmeligt rum, hvor dronning Nefertiti lå begravet. 

Men den teori er nu skudt ned. Det skriver Ritzau i et telegram publiceret på DR.dk. 

Italienske eksperter fra Det Polytekniske Universitet i Torino har besøgt graven med radarudstyr, og de har fundet frem til, at der slet ikke er noget skjult kammer.

»Det er måske lidt skuffende, at der ikke er noget bag væggene i Tutankhamons grav, men jeg synes på den anden side, at det er godt videnskabsarbejde,« siger Francesco Porcelli, der er leder af forskningsholdet, til BBC.com. 

Tutankhamons gravkammer blev opdaget i Kongernes Dal i Egypten i 1922, og man mener, han blev konge i år 1333 før vor tidsregning. Dengang var han cirka otte år, men han var ikke konge længe, for han døde allerede som 17-18-årig. 

Hans far var kong Akhnaton, og han var gift med Nefertiti, der var kendt for sin skønhed, og som, mange mener, var farao i Egypten mellem kong Akhnaton og kong Tutankhamon.

Det kan du læse meget mere om i denne artikel, der også forklarer arkæologen Nicholas Revees teori om Nefertitis gravkammer.

Teorien, om at hendes gravkammer skulle være placeret sammen med Tutankhamons, er dog også flere gange blevet betvivlet, som Videnskab.dk også har beskrevet

Ifølge Ritzau har det egyptiske ministerium for oldtidsfund oplyst, at både amerikanske og japanske forskere tidligere har ledt efter hulrum. Videnskab.dk har tidligere beskrevet de japanske forskeres undersøgelser i artiklen her.

De var dog ikke helt sikre i deres konklusioner, så spørgsmålet om hulrummet stod stadig åbent, til de italienske eksperter kom. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.