»Ejendommelig« ildkugle kan potentielt omskrive teorien om Solsystemets opståen
Ildkugle over Alberta, Canada

På ildkuglens vej mod Jorden blev den canadiske himmel oplyst i et sælsomt blågrønt skær. (Foto: University of Alberta, Canada)

På ildkuglens vej mod Jorden blev den canadiske himmel oplyst i et sælsomt blågrønt skær. (Foto: University of Alberta, Canada)

19 december 2022

Klatøjede canadiere i provinsen Alberta blev 22. februar 2021 vidner til et helt særligt syn:

En ildkugle føg omkring klokken 6:23 lokal tid henover den mørke himmel, der blev oplyst af et kraftigt, blåligt skær.

Nu har et studie af ildkuglen og dens bane afsløret, at den sandsynligvis stammer fra Oortskyen, der er en sky af kometer, som omgiver Solsystemet.

Det skriver Western University i en pressemeddelelse.

Det lyder måske bare som trivia om et tilfældigt stjerneskud, men i denne konklusion ligger ifølge Western University et gennembrud.

Man har nemlig hidtil troet, at Oortskyen kun bestod af is-legemer, men denne ildkugle bestod af sten.

Det nye, canadisk-ledte studie tog udgangspunkt i data indsamlet af det måske vigtigste af de mange kameraer, der fangede hændelsen den vintermorgen: The Global Fireball Observatory (GFO), der blandt andet opererer ved University of Alberta.

Allerede her blev der lagt særligt mærke til ildkuglen. Chefforsker ved GFO, Hadrien Devillepoix, bemærker ifølge pressemeddelelsen, at det er en af de mest »ejendommelige« ildkugler, de nogensinde har observeret.

Der var mange kameraer, der fangede ildkuglens vej henover den canadiske nattehimmel. (Video: American Meteor Society)

Data fra observatoriet har imidlertid været det grundlag, forskerholdet har brugt til at beregne meteorens størrelse og bane. På baggrund af dette har de altså konkluderet, at ildkuglen stammer fra Oortskyen.

Og forskerne bag opdagelsen er begejstrede: Hvis der virkelig er tale om klippe, der stammer fra Oortskyen, så skal vores teori om Solsystemets opståen og formation skrives om, lyder det.

»Vores resultater kan ikke forklares med de modeller, der for indeværende bliver brugt til at forklare Solsystemets formation. Det er en total game changer,« fortæller studiets førsteforfatter, Denis Vida, i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Astronomy.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.