Efter massive rystelser: Verden har fået en ny vulkan
Kilde: 
27 maj 2019

Siden 10. maj 2018 er der registreret hele 1.800 store rystelser og skælv lige udenfor øen Mayonette ved Madagaskar. 

De mange skælv har tidligere været et mysterium, der har givet forskere og geologer dybe panderynker. Men nu skriver DR.dk, at rystelserne muligvis kan forklares med, at en undersøisk vulkan er brudt gennem havbunden. 

Forskerteamet - blandt andet bestående af forskere fra Frankrig - har foretaget målinger og skannet havbunden for at lokalisere årsagen til de mange rystelser. 

Og rystelserne er således opstået, når magmaen er brudt gennem havbunden, hvilket har udløst jordskælv og 'tremors' - en støj og rumlen fra undergrunden på baggrund af rystelser.

Vi har tidligere skrevet en længere artikel om magma, og hvorfor vulkaner går i udbrud.

LÆS OGSÅ: Kan man tage trykket af vulkaner?

Til DR fortæller Paul Martin Holm, lektor i geologi ved Københavns Universitet, at det usædvanlige består i de meget store jordskælv. 

»Det er almindeligt, at der er jordskælv, når magma baner sig vej op gennem Jordens skorpe. Det usædvanlige her er, at der også er meget store jordskælv. Når der almindeligvis opstår en vulkan, er der ikke så store rystelser,« fortæller han til DR. 

Forskningen er endnu ikke er peer-revieewed, hvilket betyder, at studiet endnu ikke er gennemlæst og godkendt af udvalgte forskere indenfor netop det forskningsfelt. 

Trine Dahl-Jensen, seniorforsker og seismolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland (GEUS), udtaler imidlertid, at studiet ser fornuftigt ud. 

»Forskningen ser meget plausibel ud. Tolkningen af billedet kan man diskutere, men data kan man jo se. Der er noget dernede. Og her kunne det tyde på, at det er en vulkan. Jeg synes, at det er spændende resultater, og jeg tror, at de har ret,« fortæller hun til DR.dk. 

Robin Lacassin geolog fra Institut de Physique du Globe de Paris har tweetet et billede, hvor den røde linje viser, hvad forskerteamet mener er en vulkan. 

LÆS OGSÅ: Jordskælv og vulkaner i Danmark

LÆS OGSÅ: Var vikingerne bange for vulkaner?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.